Denize düşen Sriwijaya B737’nin kokpit ses kayıt cihazı verileri başarılı şekilde indirildi

kokpit-ses-kayıt-cihazi

Endonezya hava kazası araştırma kurulu Pazartesi günü yaptığı açıklamada, denize düşen Sriwijaya B737’nin kokpit ses kayıt cihazının (CVR) başarıyla indirildiğini ve 62 kişinin hayatını kaybetmesiyle sona eren uçuşun son dakikalarını içerdiğini söyledi.

Endonezya Ulusal Ulaşım Güvenliği Komitesi (KNKT) araştırmacısı Nurcahyo Utomo, 9 Ocak’ta kalkıştan kısa bir süre sonra düşen 26 yaşındaki Boeing 737-500’ün CVR içeriğinin, soruşturmanın bu aşamasında kamuya açıklanamayacağını söyledi. Ses kayıtlarının iyi düzeyde olduğu bildirildi.

CVR, Java Denizi’nde yaklaşık üç aylık bir aramadan sonra Mart ayı sonunda kurtarıldı. Bir tarama gemisi tarafından emilen çamurun içinde bulundu, çamur ve tuzdan arındırıldı, kurutuldu.

Nurcahyo, kaptan ve yardımcı pilotun kayıtları da dahil olmak üzere dört ses kanalı içerdiğini söyledi.

“Her kanal, düşen uçuşun kaydı da dahil olmak üzere son iki saate sahip” dedi.

Kazanın nedenini belirlemeye yardımcı olacak analiz için kanalların birbirleriyle, radyo iletişimi ve uçuş veri kaydedicisiyle (FDR) senkronize edilmesi gerekecek.

KNKT tarafından Şubat ayında yayınlanan bir ön rapor, uçağın motor itişinde bir dengesizliğe sahip olduğunu ve sonunda onu keskin bir dönüşe ve ardından denize dalışa götürdüğünü söyledi. Rapor FDR’den bilgiler içeriyordu.

Güvenlik uzmanları, çoğu hava kazasının değerlendirilmesi aylar sürebilen bir dizi faktörden kaynaklandığını söylüyor. Uluslararası standartlara göre, nihai rapor kazadan sonraki bir yıl içinde verilecek.

Exit mobile version