Dawn Aerospace, roketle çalışan Mk-II Aurora uçağının Temmuz ayı sonunda gerçekleştirdiği son uçuş testlerini başarıyla tamamladı. Uçak, 0.92 Mach maksimum hıza ve 50,000 feet yüksekliğe ulaştı. Şirket, Aurora’nın Eylül ortasında yapılması planlanan bir sonraki uçuşunda süpersonik hızlara ulaşmayı hedefliyor.
Mk-II Aurora, bir geliştirme uçağı olarak tasarlandı ve bir sonraki süpersonik versiyonu Mk-IIB olarak adlandırıldı. Şirket, 2025’in sonuna kadar, F-15’ten daha hızlı tırmanmayı, MiG-25’tan daha yükseğe uçmayı, SR-71’den daha hızlı seyretmeyi ve nihayetinde Kármán çizgisi üzerinde, yani 100 km irtifada, günde iki kez uçan ilk araç olmayı hedefliyor. Şirket, bu hedeflerin bazıları için 50 yılı aşkın süredir devam eden rekorları kırmayı amaçlıyor.
Mk-IIB’nin ardından, Aurora Mk-III adı verilen iki aşamalı bir yörünge uçağı geliştirilmesi planlanıyor. Dawn Aerospace, uçağın iki ana gelir fırsatına sahip olduğunu belirtti. İlki, uzaktan algılama, Dünya gözlemi ve atmosferik araştırmalar için optimize edilmiş faydalı yük kapasitesine sahip bir varyant; ikincisi ise hipersonik testler, nokta nokta ulaşım ve mikro yerçekimi araştırmaları için optimize edilmiş yüksek hızlı atmosferik uçuş varyantı.
Şirket, küçük uydu tahrik sistemlerinden elde ettiği gelirle, benzer uzay uçakları, hipersonik uçaklar veya dikey olarak fırlatılan geleneksel roket programlarına kıyasla daha düşük maliyetle hedeflerine ulaşmayı umuyor. Dawn Aerospace, yaklaşık 15 milyon dolar fon topladı ve uçuş test programı için yaklaşık 10 milyon dolar harcadı. Şirket, bu maliyetle 20 milyon dolardan daha az bir bütçeyle projeyi tamamlamayı hedefliyor.