Turizm sektörünün 2016’da en kötü yıllarından birini yaşaması, YDA Dalaman Havalimanı’nın yatırım planlarını aksatmadı. 250 milyon liralık yatırım bedeline sahip yeni terminal binasının 2018’de tamamen hizmete açılması planlanıyor.
YDA Dalaman Havalimanı, turizm sektörünün içinden geçtiği zor günlere rağmen, yatırımlarını durdurmuyor. Yeni terminal binasının 250 milyon euroluk yatırım bedeli ve iç ve dış hatlar terminallerinin 25 yıllık işletme hakkının devir bedeli olan 831 milyon 900 bin euro ile birlikte Dalaman Uluslararası Havalimanı için toplamda 1 milyar euroyu aşan yatırıma imza atan YDA Group, yüzde 20’si tamamlanan yeni terminal binasını 2018’de hizmete açacak.
Dalaman Havalimanı Dış Hatlar Terminali’ni YİD (yap-işlet-devret) modeliyle özelleştiği 2006’dan bu yana YDA Group olarak işlettiklerini dile getiren YDA Havalimanı Genel Koordinatörü Cengiz Tuğrul Ayaz, “DHMİ tarafından işletilen iç hatlar terminali de dahil olmak üzere Mart 2014’te, Dalaman Havalimanı İç ve Dış Hatlar Terminalleri 25 yıllık işletme hakkının devir bedeli için, KDV dahil 831 milyon 900 bin euro ve 250 milyon euroluk yeni yatırımla birlikte, toplamda 1 milyar euroyu aşan rekor bir teklif vererek açılan ihaleyi kazanmıştık. Çalışmalarımıza hızla başladık ve 2018 yılında da yeni terminal binamızı hizmete açmayı planlıyoruz” diye konuştu.
Yeni terminal binası ile birlikte yolcu kapasitesinde önemli bir artış olacağına değinen Ayaz; “İç hatlar terminalinin 5 milyonluk kapasitesi ile birlikte 2018’de toplam kapasitemiz 20 milyon yolcuyu aşacak. Bu dev yatırım, bulunduğumuz bölge için çok önemli. Biz heyecanlıyız. Buna bölge insanını da katıyoruz. Yatırım sürecinde bir yandan istihdam sağlarken, bir yandan da yaptığımız alımlarla ticari anlamda bölgeye ciddi katkı sağlıyoruz. 16 bölümden oluşan inşaatımızın 5 bölümü bitti” dedi.
Dış hatlarda yüzde 43 düşüş
Güney Ege’den başlayarak Kaş ve Kalkan’a kadar hizmet verdiklerini ifade eden Ayaz, “Bu bölgeye en fazla İngilizler rağbet gösteriyor, İngiliz turistler bu bölgenin pazar payının yüzde 70’ni kapsıyor. Hem turistler, hem de yıl boyu kalan İngilizler kendi ülkelerinde buranın tanıtımını yapıyorlar. Yani bölge İngilizlerin gözbebeği ama turizm sektörü dünyadaki olaylardan en çok etkilenen sektörlerin başında geliyor. Ülkemizde ve bulunduğumuz coğrafyada yaşanan olaylar, maalesef turizm sektörünü olumsuz etkiledi. Devletin ciddi teşviklerine rağmen bu yıl ağırladığımız yolcu sayısı 2015’e göre dış hatlarda yüzde 43 dolayında düştü.
Yüzde 12’lik pazar payı ile ikinci sırada olan Rusya, Rusya krizinden sonra tamamen kesilen Rus turist açığını, yaptığımız çalışmalar ile 2015 e göre yüzde 138 artış ile Ukrayna turistlerimiz ile kapattık. Ama İngiliz ve Alman turistlerin sayısında ciddi azalma oldu” diye konuştu. Önümüzdeki sezon tanıtım çalışmalarını alternatif pazarlara yönelttiklerini vurgulayan Ayaz, “Ortadoğu’da, Arap coğrafyasında çalışmalarımızı hızlandırdık. İstanbul’daki terör saldırılarına rağmen Atatürk Havalimanı’nda yolcu sayısındaki düşüş yüzde 1-2 seviyesinde kaldı. Çünkü oranın turist mantığı farklı. Bizler charter seferlerle hizmet veriyoruz. İstanbul’a ise lokal ya da bireysel gelebiliyorlar. Genel müdürümüz gelecek sezonun bağlantılarını yapabilmek için yurtdışı çalışmalarını yoğunlaştırdı. Bu yaz Lübnan’dan çok turist getirdik. İran da bu pazara sıcak bakıyor” ifadelerini kullandı.