Ercan Havalimanı’nda yer hizmeti veren Cyprus Airport Services çalışanları, maaşlarını alamadıkları gerekçesiyle Ulaştırma Bakanlığı ile meclis önünde eylem yaptı.
Ercan Havalimanı’nda yer hizmetleri veren Cyprus Airport Services (CAS) çalışanları, iki aya yakındır maaşlarını alamıyor…
Bazı havayolu şirketlerinin sefer sayılarının azaltması, bazılarınınsa seferlerini iptal etmesinden dolayı gelirleri düşen CAS’ta baş gösteren maaş krizi, 50 personeli etkiledi.
Artık bekleyecek tahammülleri kalmadığını belirten CAS çalışanları, dün önce Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı, ardından da Cumhuriyet Meclisi’nde eylem yaptı.
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay’a, Meclis Başkan Yardımcısı Zorlu Töre’ye, Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan’a ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş’a sorunlarını anlatan CAS çalışanları, iki aya yakın zamandır maaşlarını alamadıklarını ve şu an için çok zor durumda olduklarını belirtti.
CAS çalışanları, bayram arifesinde olmalarına rağmen evlerine ekmek götüremedikleri gibi, çocuklarına bayramlık da alamadıklarını söyledi.
Maliye Bakanı Serdar Denktaş, çalışanların bayrama parasız girmemeleri için mayıs ayı maaşlarının bugün ödenmesi yönünde girişimde bulunduklarını ifade etti.
Denktaş, CAS’ın devlete ait değil, özel bir şirket olduğunu belirtti.
Atakan: CAS’la ilgilenen üç şirket var
CAS çalışanları dün önce Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’na gitti.
Bakanlık önünde eylem yapan CAS çalışanları, taleplerini Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan’a iletmek için uzun uğraş verirken bu sürede arbede yaşandı.
Sorunlarını ve taleplerini Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Kemal Bağzıbağlı’ya aktaran çalışanlar, sonuç alamayınca bu kez Bakan Tolga Atakan’la bir araya geldi.
Atakan, sıkıntıları iyi bildiğini, konuyu yakında takip ettiklerini söyleyerek şirketin yasal statüsünün belli olduğunu ve daha önce bu konuda açıklama yaptığını belirtti.
CAS’ın maalesef devlet kuruluşu olmadığını, konuyla ilgili savcılıktan hem yazılı hem de sözlü olarak alınan görüşte, CAS’ın ne başbakanlıkla ne de hiçbir bakanlıkla ‘organik’ bir bağının bulunduğunu ifade eden Atakan, CAS’ın devlet kuruluşu olmamasına rağmen hükümet olarak ‘çalışanları nereye giderse gitsin’ düşüncesinde olmadıklarını söyledi.
Atakan, CAS çalışanlarının işsiz bırakılmayacağını, şu an CAS’la ilgilenen üç şirket olduğunu ifade ederek şirketlerle CAS’ın devlete olan borcu ve çalışanların işten durdurulmaması taahhüttü karşılığında sorumluluğu yüklenip yüklenmeyecekleri konusunun görüşüldüğünü aktardı.
Sorunun kısa sürede çözülmesi için elinde “sihirli değnek” bulunmadığını ifade eden Atakan, “Keşke bayrama girerken, en azından bir miktar ödeme almanızı sağlayabilsem ama bu konuda ne yetkim ne de etkim var. Size bunu açık yüreklilikle söyleyebilirim ki, bu şirket kapanmayacak” dedi.
Bakan Atakan, çalışanlarını mağduriyetinin giderilmesi için bu konuyu Meclis’te gündeme getireceğini söyledi.
Eylem meclise taşındı
Toplantıda istediklerini alamayan CAS çalışanları bu kez, eylemlerini Cumhuriyet Meclisi önüne taşıdı.
CAS çalışanları, seslerini bakanlara ve milletvekillerine ulaştırabilmek için, yüksek sesle bağırıp, düdükler çaldı.
Meclis önündeki eylem sırasında bir grup çalışan, Meclis Başkan Yardımcısı Zorlu Töre ile görüşerek, yaşadıklarını sorunlarını aktardı.
Meclis önündeki eylemin ardından çalışanlarla görüşen Maliye Bakanı Serdar Denktaş, çalışanların mayıs ayı maaşlarının yarın ödenmesi için girişimde bulunduklarını söyledi.
Denktaş: Maaşların ödenmesi için girişimde bulunduk
Maliye Bakanı Serdar Denktaş, çalışanların bayrama parasız girmemeleri için mayıs ayı maaşlarının bugün ödenmesi yönünde girişimde bulunduklarını söyledi. Denktaş, şirkette hiçbir önlem alınmaması ve gereksiz harcamalar yapılması nedeniyle sıkıntıların ortaya çıktığını kaydetti.
Denktaş, şunları söyledi:
“10 Temmuz’a kadar devam eden Atlasglobal Havayolu Şirketi ile olan anlaşmayı idare siyasi baskı kurmak düşüncesiyle ve art niyetle dün (salı günü) itibariyla durdurdu. Dolayısıyla şu anda iki havayolu şirketi kaldı. Onlar da 25 Haziran’da son bulur. Çalışanların suçu olmadığını ben de biliyorum. Nisan ayından itibaren madem ki uçak sayısında düşüş vardı, idarenin personel azaltmasına gitmesi gerekirdi.”
Tüm bunların soruşturma altına alınacağını belirten Denktaş, savcılıktan da alınan görüşe göre CAS’ın devlete ait değil, özel bir şirket olduğunu söyledi.
Töre: Hükümetin laf yerine icraat yapmasını bekliyoruz
Cumhuriyet Meclisi BaşkanYardımcısı Zorlu Töre ise, “CAS çalışanlarının devlete değil de özel bir şirkete aitmiş gibi bir davranış sergilendiğini” belirterek, hükümetin çalışanların mağduriyetini bayramdan önce gidermesi ve sorunların çözülmesi gerektiğini söyledi.
“Hükümetin laf yerine icraat yapmasını bekliyoruz” diyen Töre, CAS çalışanlarının mağduriyetlerinin giderilmemesi halinde tepkilerinin artacağını belirtti.
Oğuz: Sorun toplumsal bir yaraya dönüşebilir
Ulusal Birlik Partisi Genel Sekreteri Dursun Oğuz da, şirkette yaşanan sorunlarda çalışanın suçu olmadığını, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nın yaşanan sorunlara çözüm üretmesi gerektiğini ifade etti.
Sorunun toplumsal bir yaraya dönüşebileceğini kaydeden Oğuz, iktidarların sorun çözmekle görevli olduğunu vurguladı.(kibrisgazetesi)