Corona Virüs Salgını Sonrası Yeniden Yapılanma

Sayın Sevgili Okurlar,

Bu yazımda, havacılık sektörünün yeniden uçuş operasyon ve faaliyetlerine başlaması ile ilgili konulardan bahsetmek istiyorum.

Daha önceki yazılarımda  yönetim, liderlik, insan kaynakları, motivasyon, çalışanların işletme faaliyetlerine pozitif katılımı gibi konulardan bahsetmiştim.

Bu global pandemi sırasında, dünyada, kargo dışındaki tüm tarifeli seferlerin durduğu, uçakların yere indirildiği ve park ettirildiğini görmüş olduk. Havadaki uçak sayısı yerdekinden her zaman daha fazla diye biliyordum ve hepsi birden yere inerse, yeterli park yeri var mı diye düşündüğüm zamanlar olmuştu. Bu ömrü hayatımızda, bunu da görmüş olduk.

Corona virüs salgınında gördüklerimiz, hayatın ve sağlığın önemi, ailemiz, iş arkadaşlarımız, çevremizin ne kadar önemli olduğunu bize göstermiş oldu. Yani bir iş yoksa, biz hiçbir şey olabiliriz. Biz hep birlikte bir şeyler olabiliriz. Bizi bir arada tutan şey, işimiz, çevremiz, ailemiz ve dostlarımızdır. Personeli olmayan bir Genel Müdür veya CEO ne iş yapabilir? Birçok çalışan, bir lider olmadan bir yere ulaşabilir mi? Hedefleri yakalayabilir mi? İşi geliştirebilir mi? Yani biz hepimiz bir bütünün parçalarıyız. Hepimiz bir katkı sağlarız. İyi bir sinerji olursa daha başarılı oluruz.

Bir işletmenin başarılı ve kazançlı olabilmesi için, neler gereklidir? 

Öncelikle işletme ticari amaçlı olması nedeniyle bir ürünü, üretimi, satış ve pazarlaması, müşteri memnuniyeti, diğer yasal şekil ve şartların sağlanması gereklidir. Ancak, İNSAN faktörü en önemli unsurdur. Bir işletmede, farklı seviyelerde çalışan insanları, o işletme için doğru insanları seçmek çok önemlidir. Bunun için, hem İnsan Kaynakları ve hem de ilgili departman yöneticilerinin, hemfikir olması, seçim anlamında, görüşme, kişilik, ön testler anlamında İK, teknik konularda ve işle ilgili konularda ise ilgili departmanın aktif katılımı ile doğru adayın işe alımını sağlanmış olacaktır.

Daha önemlisi, işletmenin yönetici olan, CEO veya Genel Müdür’ün de işletmeyi ileriye taşıyacak vizyona sahip, örnek teşkil eden, çalışanları kucaklayan, dinleyen, motive eden, yol açabilen, sağduyulu, ahlaklı, alçak gönüllü, iletişim konusunda başarılı, ticari zekası yüksek, yenilikçi gibi birçok özelliği taşıması gerekir. CEO veya Genel Müdürün, sadece bir yönetici değil, aynı zamanda bir lider olması gerekir. Liderlik terimi için hem yönetici vasıfları ve hem de yukarıda saydığım diğer özellikleri birlikte taşımayı gerektirir.

Yöneticiler Lider Olmalı, Örnek Olmalı.

Departman Yöneticilerinin seçimleri sırasında, tecrübe, bilgi birikim, liderlik özellikleri aranmalıdır. Bu bölümde, yönetici adaylarının astrolojik doğum haritaları da ayrıca incelenmeli ve o işe uygun olup olmadığı iyi değerlendirilmelidir. Çok sık yönetici değişimi, ciddi anlamda zaman ve dolayısıyla maddi kayıpları beraberinde getirecektir.

İşletme, personelini geliştirmeli, her türlü eğitim imkanları uygun şekilde kullandırılmalıdır. Yöneticiler arasında da uyum çok önemlidir. Bu nedenle, yöneticilerin birbirlerini iyi tanımaları, departmanlar arasındaki uyumu ve işbirliğini geliştirecektir. Böylelikle, işletme hedeflerine ulaşmak daha kolay bir hale gelecektir.

Corona virüs salgını sonrası hızlı bir şekilde gelişen, online web tabanlı eğitim sistemleri, işletme içerisinde daha da yaygınlaştırılması, yok ise, mutlaka bu konuda projeler geliştirilmelidir. Ancak, online eğitimlerin çalışanlara duyurulması, atanması ve eğitim sonucunun takibi de ayrıca yapılmalıdır. Güvenmek iyidir, ancak kontrol daha da iyidir.

İş geliştirme konusunda, tüm personel bilinçlendirilmeli, öneri sistemi hayata geçirilmeli ve aktif olarak kullanılmalıdır.  Personel bu konuda motive edilmeli, bazı ödül sistemi ile desteklenmelidir. Örneğin, bir çalışandan gelen fikir nedeniyle, işletmenin satışlarının artması veya ciddi bir para tasarrufu sağlanması durumunda, fikrin sahibine, kar veya tasarruftan uygun bir oranda bir kaynak, fikrin sahibine verilmeli ve duyurusu yapılmalıdır.

Bir işletmede bir yerde sorun varsa, orayı yakından izlemek, çalışanlarla görüşmek, hatta çözümü veya çözüm yollarını personelden almak her zaman mümkündür. Çünkü çalışanlar karşılaştıkları sorunlarla ilgili, mutlaka düşünür ve pratik çözümler üretmeye hazırdırlar. Bunu dinlemek, anlamak, uygulamak ve onore etmek gerekir.

Personel – Service – Profit (PSP) Yönetim Modeli

Daha önce çalışmış olduğum Dünya Markası FedEx’i örnek vermek istiyorum. FedEx bu konuyu PSP adını verdikleri bir yaklaşık ile uygulamaktadır. Yani, PSP Yönetim Tarzı “Personnel – Service – Profit” kelimelerinden oluşmaktadır.

Önce Personele bakarız, iyi ücret, iyi çalışma koşulları, eğitim ve yükselme imkanlarını sağlarız.

Sonra, Service adını verdiğimiz, yaptığımız işin şekli, kalitesi, zamanlaması, en iyi üretim şekli, en kazançlı hizmet çeşidi gibi unsurlar, personelinde katkıları ile çok bir hale gelmektedir.

Son olarak, Profit dediğimiz, karlılık ve elde edilen kazanca bakarız. İyi personel, iyi ürün ortaya koyar, dolayısıyla, iyi hizmet ve ürün, müşteri memnuniyetini ve sadakatini artırır. Sonuç, iyi bir kazanç olarak işletmeye döner.

Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek var mı?
Aslında çok basit, basit düşün, basit uygula, egolarımızı işe gelirken binanın dışında bırakmak yeterli. İşimizi düzgün ve kaliteli yapmak, iş yerindeki huzur ve mutluluğu da beraberinde getirecektir. İşletme, gereksiz konuşmalara, dedikoduların yapılmasına izin vermemek gerekir. İşi olmayan, boş gezen, dedikodu yapmaya zaman bulur. Biz Atlasglobal içinde her konuyu en son duyan olurduk ve yine birbirimize döner, biz işimize bakalım derdik.

Burada biz çalışanların hatası, birlik olmamak, gerekli güç dengesini yaratamamız nedeniyle kontrolsüz kalmıştır. Kurumsal görünen, ama K’sı bile olamayan bir şirkette, mutlaka sendikalaşmanın olması, yönetime katılması, alınan kararlarda, söz sahibi olması, çalışanların haklarını araması çok önem taşımaktadır. Bu nedenle iyi bir sendikalaşma sürecinin olması gerekiyor. Sendikalarında kendisini toplaması, çalışanlar için orada olduğunu unutmaması ve bu yönde hareket etmesi gerekiyor.

Atlas Zedeler Adalet Platformu (AZAP)
Biz Atlasglobal çalışanları olarak, AZAP adını verdiğimiz, Atlas Zedeler Adalet Platforumu’nu kurduk. Platformu yöneten arkadaşlarımız, ilgili mecralarda gerekli girişimlerde bulundular. Corona virüs salgını nedeniyle, hayatın durma noktasına gelmesi bu iflas olayını unutturur gibi oldu. Ancak, bizler emeğimizin ve haklarımızın karşılığını almak istiyoruz. Bu nedenle, ben de kendi adıma destek olabilmek adına, AZAP Platformu için bir web sitesi kurdum ve Atlasglobal’in iflas haberleri ve AZAP ile ilgili haberleri bir araya toplayarak, konunun unutulmaması, taze kalması için destek oluyorum. AZAP ile ilgili çıkacak haberleri buradan yayınlamak suretiyle, gündemde tutmaya devam ediyor olacağız. İsteyenler siteye üye olmak suretiyle, yayınlanacak haberlerden anında bilgi sahibi olabilirler.

Web Sitesinin adresi. https://azap.online-b2b.net/

Coronavirus pandemisinin en kısa sürede, hayatımızdan çıkmasını diliyorum. Sağlıcakla kalın.

Hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

Yazar: İdris Elmas

Exit mobile version