Sayın Sevgili Okurlar;
Geçen hafta içerisinde sizlere, Pandemi sürecindeki Dünya ve Türkiye borsalarındaki fiyat hareketlerine bağlı olarak THYAO Hissesine ait Teknik Analizi yapmıştım. Hemen sonraki günlerde PGSUS Hissesine ait Teknik Analizini paylaştım.
Bugün sizlere, Almanya ve Avrupa’nın en büyük havayollarından birisi olan Lufthansa’nın hisse senedi fiyatları ile ilgili teknik analizi paylaşmak istiyorum.
LHA Hissesi 2019 sonuna doğru yükselen trendi ile birlikte, Kasım 2019 ortasına doğru 18.00 Euro seviyesine kadar ulaştı ve burada zirveyi gördükten sonra, aşağı yönlü salınım trendine başladı.
Aşağıdaki 1.no.lu grafikte görüleceği üzere, 12 Kasım haftasında, günlük grafiğe baktığımızda, MACD indikatörü alış yönünde güç kaybı olduğuna işaret ediyordu. 12 Kasım 2019 haftasında başlayan aşağı yönlü trend, 17 Mart 2020 tarihinde kadar devam etti. Bu süreçte iki defa tepki alışları ile yukarı yönlü fiyat hareketleri oluştu, ancak trend düşüş yönünde olduğu için dibe kadar gelmeye devam etti.
17 Mart haftasına geldiğimizde, Pandemi etkisiyle iyice tabana oturan fiyatlar, piyasalara gelen olumlu haberler sayesinde burada konsolide olmaya başladı.
LHA Hisse Senedi – Teknik Analiz 1 no.lu Grafik
Burada ek bilgi olarak, teknik analizde trend yönlerini belirleyebilmek ve tahmin edebilmek için, mutlaka günlük, 8 ve 4 saatlik grafiklerin kullanılmasını tavsiye ediyorum. Diğer zaman aralıklı grafikler sizi yanıltabilir.
Teknik Analiz 1 no.lu grafiğe baktığımızda, 1 no.lu işaretin olduğu 17 Mart 2020 haftasında, fiyatların burada konsolide olduğunu ve yukarı yönlü dönüşüne işaret etmektedir.
Aynı grafikte, 2 no.lu işaretin bulunduğu noktada, MACD indikatörü üzerindeki histogram sütunlarını, hisse fiyatları üzerindeki satış baskısının azaldığı ve alış yönlü trend değişimi şekilde yorumlayabiliriz.
3 no.lu işaretin bulunduğu noktada, MACD indikatörü üzerindeki hareketli ortalamaların kesiştiği ve trendin yukarı yönlü harekete başladığı söylenebilir. Ancak LHA Hissesi 10.5 Euro seviyesinde zorlandığı görülüyor.
Havacılık sektörü üzerindeki kara bulutların tam olarak dağılmaması, ve Lufthansa ile ilgili devlet desteği haberlerinin gecikmesi gibi nedenlere, yükseliş trendi devam edemedi ve 10.5 Euro seviyesinden tekrar 7.5 Euro seviyesine kadar bir geri çekilme yaşanmıştır. Bu aşağı yönlü fiyat hareketleri 14 Mayıs 2020 tarihine kadar devam etmiştir.
4 no.lu işaretin bulunduğu noktada, 7.5 Euro fiyat seviyesinde taban oluşturan hisse, burada görüleceği üzere, iki farklı hareketli ortalamanın birbirini kestiği ve yukarı yönlü trende devam etmiştir. Bugünlerde, 12.00 Euro seviyesinde zorlanmaya başlayan LHA Hissesi, yukarı yönlü hareketini devam ettirebilecek mi bilemiyorum. İzlemeye devam etmekte fayda olacaktır.
Ülkemizde Havacılık Sektörünü temsil eden THYAO ve PGSUS Havayollarının hisselerine ait teknik analiz grafiklerini daha önceki yazılarımda bulabilirsiniz.
LHA – THYAO – PGSUS Hisse Senetleri – Karşılaştırmalı Grafik
Aşağıdaki karşılaştırmalı grafikte, LHA, THYAO ve PGSUS hisseleri aynı grafik üzerinde gösterilmektedir. 2019 yılı sonuna doğru, her üç hisse senedi de yükselen bir trend ile yıl sonuna gelmiş, ilk önce LHA Hissesi 12 Kasım 2019 tarihinde, aşağı yönlü salınım hareketine başlamıştır. Daha sonra PGSUS 2 Ocak 2020 tarihinde ve en son olarak THYAO Hissesi 17 Şubat 2020 tarihinde aşağı yönlü düşüş trendinde fiyat hareketleri yaşanmıştır.
18-23 Mart 2020 haftasında, her üç havayoluna ait hisse senetleri, dip yaptıkları bu seviyelerden yukarı yönlü alış yönlü bir trend başlamış ve %50 ile %100’ye kazançlar sağlamıştır. Ama hepinizin bildiği veya tahmin edebileceği gibi, en dip seviyeden alış ve en zirve seviyeden satış yapma imkanı her zaman mümkün olmamaktadır.
Burada ek bilgi olarak paylaşmak gerekirse, aşağıdaki PGSUS grafiğinde görüleceği üzere, 2019 yılı Mayıs ayında açılan yeni İstanbul Havalimanının uzak olması ve yeni açılmış olması nedeniyle, yolcular Sabiha Gökçen Havalimanı’nı tercih etmeye başlamışlar ve bu tercih, PGSUS Hisselerinin 20 Mayıs 2019 tarihinde 28:00 TL seviyesindeki fiyatını, 2019 yıl sonuna kadar 85 TL seviyesine kadar getirmiştir. Tabiki bu fiyat yükleşinin içinde, diğer faktörler ve şirketin performansı da etkin olmuştur.
Umarım önümüzdeki dönemde, salgının etkileri giderek azalacak ve havacılık operasyonları yeni normallerle devam edecektir. Böylelikle hem ülkemizin gururu ve hem de havacılık sektöründe çalışan insanların durumları daha da iyiye gidecektir.
Önemli Not: Bu analiz hiçbir şekilde yatırım tavsiyesi değildir. Bu amaçla kullanılamaz.
Sevgi ve Saygılarımı sunuyorum.