İngiliz ve Fransızların ortaklaşa giriştiği proje, en hızlı ticari uçağın göklerde süzülmesini sağlamıştı. 60,000 feet irtifaya yükselebilen, ses hızını aşan Concorde’un sonunu getiren ne oldu?
“Concorde’un Son Uçuşu” adlı kitabında gazeteci ve yazar Samme Chittum, Concorde’un tasarımının temellerinin atılmasından başlayarak, en hızlı uçağın hikayesini anlatıyor.
2000 yılında, Paris’teki Charles DE Gauile havaalanından havalanmaya çalışan Concorde alev almış, uçakta bulunan 100 yolcu ve dokuz mürettebatın tamamıyla yerde bulunan dört kişi hayatını kaybetmişti. Concorde’un yakıt deposundan başlayan yangın bir anda bütün uçağı sarmıştı.
Biletlerin oldukça pahalı olması ve ABD kara sahasında ses hızından hızlı sivil uçuşların yasak olması nedeniyle ABD’de pek tutmasa da Avrupa’da oldukça popüler bir uçaktı. Ses hızının iki katına çıkabilen bu araçlarla okyanusu 3,5 saatte aşmak mümkündü.
Kitapta ele alınan konular arasında bu muhteşem aletlerin ortaya çıkmasını sağlayan fikirlerden, meşhur kazaya sebep olan nedenlere kadar pek çok farklı konudan bahsedilmiş.