Değerli okurlar, bu haftanın bombası(!) THY Genel Müdürü Bilal Ekşi’den geldi. Bilal bey, THY’nin en fazla ülkeye uçan havayolları arasında açık ara birinci sırada olduğunu duyurdu. Ne diyelim bravo… Afrika’nın tırışkadan tayyare ülkelerine uçarak bu birinciliği almak büyük başarı ! Işıklandırmanın, işaretlemenin standart altı olduğu kaç meydana uçuyorsunuz Afrika’da Bilal bey? Maazallah en küçük bir arızada teknisyeni olmayan veya akşam oldu mu dükkanı kapatıp kabilesine doğru yola çıkan teknisyenlerin çalıştığı kaç meydana iniyorsunuz? Limitler tutmadığı halde sefer yaptığınız kaç meydan var? Mesela Güney Sudan’ın Juba meydanına hi. gittiniz mi? Elin oğlu sefer planlarken sadece parayı değil mürettebatının can güvenliğini ve sağlığını da düşünüyor. Bilmem kaç milyon dolarlık uçaklarını riske etmemek için ince eleyip sık dokuyor.
SIRALAMADA HEP BABALARIN ARKASINDA
Şimdi biz de başka açıdan bakalım. En çok ülkeye hatta noktaya uçuyorsunuz da, sonuç ne? Bakın FlightGlobal isimli yabancı ciddi bir kaynaktan elde ettiğim 2017 verileri neler söylüyor? Bu araştırmada havayolları 4 kriter üzerinden değerlendirilmiş. Birinci kriter toplam gelir… Bu kritere göre dünyanın en fazla cirosu olan havayolu American Airlines group tam 42.2 milyar dolar elde etmiş. Pilotların ikide bir grev yaptığı Lufthansa 40.4 milyar dolarla üçüncü sırada. Air France-KLM 29.3 milyar ciro ile altıncı olmuş. THY nerede derseniz, 11 milyar dolarla 20. sırada yer bulabilmiş. Yani Singapur, Japan Airlines, Emirates, Air China, Qantas, Qatar, Cathay Pacific gibi baba havayollarının arkasında…
DOLULUK ORANI YERLERDE…
Karlılık açısından bakıldığında da durum farklı değil. İlk 10 içinde yine THY yok . Ancak 17. olabilmiş! Ücretli Yolcu Kilometre (ÜYK) kriterine göre yapılan değerlendirmede de THY miz ilk 10 içinde değil… Yolcu sayısında ise THY 68.600.000 yolcu ile 13. olmuş.. Bu kriterde ABD’li 3 şirket (American, Delta ve United) ilk üçte sıralanmış. THY’nin Doluluk oranı % 79.1 olarak gerçekleşmiş. Sıralamada ise tam anlamıyla hayal kırıklığı yaratarak 37. sıraya yerleşebilmiş. Air Alaska’nın bile doluluk oranı THY’den daha iyi(% 84.3)
Bu kriterler ve rakamlar neyi gösteriyor? Öncelikle çok ülkeye uçmanın bir anlam ifade etmediği ortada. Çok noktaya uçuyorsun ama doluluk oranın düşük. Bilet ücretlerin düşük olduğu için ciron da düşük çıkmış. Dolayısı ile karlılık da üst seviyede değil. Çünkü temel prensip doluluğu yükseltmek, daha az boş koltukla uçmak ve sattığın koltukları da kar getirecek seviyelerde tutabilmek. Yoksa yazın Bodrum’da, Dalaman’da, Antalya’da kazandığın paraları Zafer Havalimanında boş uçakların ve ucuz koltukların yarattığı zarara gömersin… Londra’da kazandıklarını da Afrika’nın karanlık meydanlarında kaybedersin.