Değerli okurlar, bu haftanın bombası(!) THY Genel Müdürü Bilal Ekşi’den geldi. Bilal bey, THY’nin en fazla ülkeye uçan havayolları arasında açık ara birinci sırada olduğunu duyurdu. Ne diyelim bravo… Afrika’nın tırışkadan tayyare ülkelerine uçarak bu birinciliği almak büyük başarı ! Işıklandırmanın, işaretlemenin standart altı olduğu kaç meydana uçuyorsunuz Afrika’da Bilal bey? Maazallah en küçük bir arızada teknisyeni olmayan veya akşam oldu mu dükkanı kapatıp kabilesine doğru yola çıkan teknisyenlerin çalıştığı kaç meydana iniyorsunuz? Limitler tutmadığı halde sefer yaptığınız kaç meydan var? Mesela Güney Sudan’ın Juba meydanına hi. gittiniz mi? Elin oğlu sefer planlarken sadece parayı değil mürettebatının can güvenliğini ve sağlığını da düşünüyor. Bilmem kaç milyon dolarlık uçaklarını riske etmemek için ince eleyip sık dokuyor.
SIRALAMADA HEP BABALARIN ARKASINDA
Şimdi biz de başka açıdan bakalım. En çok ülkeye hatta noktaya uçuyorsunuz da, sonuç ne? Bakın FlightGlobal isimli yabancı ciddi bir kaynaktan elde ettiğim 2017 verileri neler söylüyor? Bu araştırmada havayolları 4 kriter üzerinden değerlendirilmiş. Birinci kriter toplam gelir… Bu kritere göre dünyanın en fazla cirosu olan havayolu American Airlines group tam 42.2 milyar dolar elde etmiş. Pilotların ikide bir grev yaptığı Lufthansa 40.4 milyar dolarla üçüncü sırada. Air France-KLM 29.3 milyar ciro ile altıncı olmuş. THY nerede derseniz, 11 milyar dolarla 20. sırada yer bulabilmiş. Yani Singapur, Japan Airlines, Emirates, Air China, Qantas, Qatar, Cathay Pacific gibi baba havayollarının arkasında…
DOLULUK ORANI YERLERDE…
Karlılık açısından bakıldığında da durum farklı değil. İlk 10 içinde yine THY yok . Ancak 17. olabilmiş! Ücretli Yolcu Kilometre (ÜYK) kriterine göre yapılan değerlendirmede de THY miz ilk 10 içinde değil… Yolcu sayısında ise THY 68.600.000 yolcu ile 13. olmuş.. Bu kriterde ABD’li 3 şirket (American, Delta ve United) ilk üçte sıralanmış. THY’nin Doluluk oranı % 79.1 olarak gerçekleşmiş. Sıralamada ise tam anlamıyla hayal kırıklığı yaratarak 37. sıraya yerleşebilmiş. Air Alaska’nın bile doluluk oranı THY’den daha iyi(% 84.3)
Bu kriterler ve rakamlar neyi gösteriyor? Öncelikle çok ülkeye uçmanın bir anlam ifade etmediği ortada. Çok noktaya uçuyorsun ama doluluk oranın düşük. Bilet ücretlerin düşük olduğu için ciron da düşük çıkmış. Dolayısı ile karlılık da üst seviyede değil. Çünkü temel prensip doluluğu yükseltmek, daha az boş koltukla uçmak ve sattığın koltukları da kar getirecek seviyelerde tutabilmek. Yoksa yazın Bodrum’da, Dalaman’da, Antalya’da kazandığın paraları Zafer Havalimanında boş uçakların ve ucuz koltukların yarattığı zarara gömersin… Londra’da kazandıklarını da Afrika’nın karanlık meydanlarında kaybedersin.
Sefa Bey merhaba bugüne kadar yazılarınızı takip eden bir okurunuzum ama ve beğendiğim yazılarınıza da mutlaka yorum yapmaya çalıştım bugüne kadar.
Ancak bu yazı da havacılık sektöründeki ulvi deneyiminize dayanarak daha yapıcı bir üslup beklerdim sizden. Kıyaslamalarınızı mesela Amerika Airlines – Thy bazında yaparken atladığınız bir korkunç alım gücü farkı var. Türkiye kalbur altı bir ekonomiye sahip malum. Amerika’da herhangi bir işi yapan firma zaten korkunç rakamları çok rahat elde edebiliyor. Bu yazınıza benzer daha kapsamlı ve çözüm ve fikir odaklı çalışmalarınızı bekliyorum.
Diğer yandan her yazdığınız yazıyı elbet herkes beğenmeyecek size yüklenmeye ben dahil kimsenin hakkı da yoktur. Ben dahil eleştiren arkadaşlar durumu derinlemesine inceleyin Sefa Abiye yollayın olması gerektiği gibi düşündüğünüz yazınızı Sefa abi eminim noktasına dokunmadan yayınlar.
Hepinize saygılarımla
Değerli kardeşim. Yazıyı ben yazmadım ki. Rauf Eren yazısı okuduğun. Sanırım Rauf bey cevap verecektir. Şahsıma yönelik Güzel görüşlerin için teşekkürler
Ankaraya izmire full dolu bir 777 sizce karmı yapar
2016 da uçakları yere inmiş, ülke çeşitli badireler atlatmıştı bunları unutuyorsunuz galiba. 2017 yılı için çıkan rakamlar kabus gibi 2016 yı ve 2017 ye etkilerini düşününce oldukça başarılı. Alaska havayollarıyla karşılaştırma da elma armut olmuş. Kaç uçağı varmış hangi hatlarda uçar rakipleri kim? Yazının içeriğinde doğru tespitler var ama üslup sırf TK yı kötülemek amaçlı gibi görünüyor.
Çok güzel bir analiz. 2018 daha iyi çıkabilir ama 2017’deki tablo bu.
yazı mantıklı başlamış ama kıyaslamalarla ikna ediiciliğini yitirmiş. Elma ile armut kıyaslanmaz
BOM BOŞ bir yazı. konu bitti galiba yazacak. THY ye vuralım da nasıl olursa olsun.
Beğenmediysen seni airzorta alalım orada senin seviyene uygun yazılar var.
İyi anla. Vuran yazar değil yabancı bir kaynak. İmgilizce biliyosan oraya msg at. Bizim THY’mize vurmayın de. He mi?
Sayin yazar herhalede guncel bilgileri takip etmiyor olsa gerek hatalarla dolu ve bos bir yazi olmus, yazi yazmis olmak icin yazmayin lutfen sayin yazar.Son aciklamalar ve verilerden herhalde haberiniz olmadi ya da katili olarak gormezden geldiniz
yazıyı iyi okudunmu ? 2017 verileri diyor, kaynağını da gösteriyor. 2018 bitince bakarsın güncele.
Guncel olmayan bir yaziyi yazmanin ne anlami var o zaman?Hikaye mi dinleyecegiz?
Kusura bakmayin ama bos konusmussunuz.birde thy de ucak bileti dusuk yazmissiniz o da yanlis.
Öyle noktalar var ki, hayrete hat açmışsın, koltuklar dolsun diye maliyetine bilet satıyorsun. Senin Dediğin gibi olsa karlılıkta aynı segmentte yarıştığı şirketlerin Altında olmazdı.
farklı bir bakış açısı getirmişsiniz. Evet güzel düşünmek iyidir. Başarılar göz ardı edilemez. Bununla birlikte kendimizide kandırmanın anlamı yok. Rakamlar nereden baktığınıza göre değişir. sizin kriterlerinizle dünyadaki realite aynı kulvarda değilse sadece bilgi sahibi olmayanları kandırabilirsiniz. Havacılıkda hizmet kalitesi ve sürdürülebilirlik herzaman yanınızda olmazsa olmaz iki önemli özellik olmalıdır.