Çin'in 8.5 tonluk uzay istasyonu birkaç hafta içinde dünyaya düşecek

Çin’in 2011 yılında yörüngeye gönderdiği 8,5 ton ağırlığındaki uzay istasyonu Tiangong-1, Pekin yönetiminin kontrolü kaybetmesinin ardından kontrolsüz bir şekilde yöründesinde ilerliyor. Avrupa Uzay Ajansı’nın son araştırmasına göre, Tiangong-1’in tahmini düşüş enlemleri belirlendi. Buna göre Tiangong-1 43 Kuzey ile 43 Güney enlemleri arasına 24 Mart – 19 Nisan arasında düşecek.

Avrupa Uzay Ajansı, Amerkian Uzay Gözetim Ağı ve birçok izleme merkezi tarafından  takip edilen Tiangong-1’in düşüş bölgesi ise oldukça büyük bir alan olarak belirlendi. 43 Kuzey ile 43 Güney enlemleri arasında bir yere düşeceği söylenen uzay aracının, alanın büyük bir kısmının okyanuslarla kaplı olduğu ve kara kısımlarının ağırlıklı olarak insansız olduğu biliniyor. Her ne kadar belirtilen bölgelerde yaşayan insan nüfusu az olsa da büyük tehlike içerdiği düşünülüyor. Bununla birlikte Tiangong 1’in muhtemelen bir okyanusa düşeceği söyleniyor.
Konuyla ilgili  daha önce açıklama yapan Çinli yetkililer, yeryüzüne nihai dalış süreci başladığında BM’ye bilgi vereceğini söylemişti.
 Asrofizikçi Jonathan McDowell’a göre, istasyonun yeryüzünde nereye çarpacağı, ancak birkaç gün öncesinde tespit edilebilecek.
Atmosferin koşullarına bağlı olarak düşeceği konumun değişerek “bir kıtadan bir başkasına” geçebileceğini belirten McDowell, sözlerine şöyle devam etti:
Yeryüzüne düşüşünün tam olarak ne zaman olacağını ancak 6 ya da 7 saat öncesinde öğrenebiliriz. Ne zaman düşeceğini bilmiyorsak, nereye düşeceğini de bilemeyiz.
Exit mobile version