featured

Çin’de gizemli şekilde yere çakılan uçak havada parçalanmış olabilir

 

Çin’de düşen 132 kişi taşıyan China Eastern Havayolları’na ait Boeing 737-800 tipi yolcu uçağının havada parçalanmış olabileceği ihtimali doğdu.

Çinli yetkililer ölümcül dalış sonucu Guangşi eyaletinde yere çakılan yolcu uçağının 10 kilometre yakınında şüpheli bir parça bulduklarını bildirdi. Parçanın düşen uçağa ait olduğunun tespit edilmesi halinde uçağın düşmeden önce havada parçalanmış olma ihtimalinin güçleneceği belirtildi.

Guanşi itfaiye ekipleri uçağa ait olduğundan şüphelenilen parçanın 1,3 metre uzunluğunda ve 10 santimetre genişliğinde olduğunu belirtti. Parçanın yüksek hızdan dolayı boşlamış ya da ani iniş sebebiyle kopmuş olabileceğini belirten uzmanlar bu aşamada sebebi anlamanın güç olduğuna dikkat çekti.

Uçaktan en az bir parçanın düşmeden önce koptuğu iddiasının doğrulanması halinde kazanın nasıl meydana geldiği ya da en azından uçuşun son saniyelerinde neler olduğuna dair fikir verebileceği belirtildi. Olayı değerlendiren ABD Federal Havacılık İdaresi eski kaza soruşturma müdürü Jeff Guzzetti bunun için parçanın tam olarak ne olduğunun ve uçağın hangi bölgesinden geldiğini anlaşılması gerektiğinin altını çizdi.

Kunming – Guangşi seferini tamamlamasına 100 mil kala pilotlardan acil telsiz çağrısı yapılmaksızın bir tepenin ormanlık alanına çakılan uçakta 123’ü yolcu ve 9’u mürettebat olmak üzere toplam 132 kişi bulunuyordu.

Pilot uçağı kasten mi düşürdü?

Uçağın bu son derece tuhaf düşüşü kaza müfettişlerinin ve güvenlik uzmanlarının aklını karıştırdı. Agresif dalışlara uygun şekilde dizayn edilmeyen Boeing 737-800 tipi uçağın diklemesine düşüşü ya bir çeşit uçak arızasını ya da pilot hareketini gündeme getirdi.

Uçağın yaklaşık 29 bin fit yükseklikten 1 dakika 35 saniyede yere çakıldığına dair tahmin yürüten Guzzetti’ye göre uçak düşerken parçalarını döktü. Bu görüşün doğruluk kazanmasının uçağın hızı ve pilotların olası manevraları hakkında bilgi vereceği belirtiliyor.

Flightradar24 uçuş izleme sitesi verilerine göre uçak, son 3 bin 225 fite inene kadar pozisyonunu bildiriyordu. Bu bilgi uçağın ana yapısının o yüksekliğe kadar sağlam kaldığına işaret ediyor. Bloomberg News’te bu verilere ilişkin bir değerlendirmede uçağın dalış sırasında normal hız limitlerinin çok üstünde, muhtemelen ses hızına yakın bir süratle ilerlediği belirtildi.

19 Aralık 1997 yılında Endonezya’da düşen SilkAir’e ait 737-300 tipi uçağın kaza soruşturma raporunda bu kadar hızlı uçmak için dizayn edilmeyen uçağın kanat ya da kuyruk gibi nispeten hafif parçalarının kopabileceği sonucuna ulaşılmıştı.

Kaza soruşturması söz konusu uçağın nehre düşmeden önce ses hızına yakın bir süratle uçtuğunu belirlemişti Endonezya Ulusal Ulaşım Güvenlik Komitesi kazaya neyin sebep olduğuna dair yeterli kanıt bulunmadığını, ancak büyük ihtimalle pilotun kasten uçağı düşürdüğü sonucuna vardıklarını açıklamıştı.(euronews)

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir