Çin’in önemli kentlerinden olan Çengdu’da hizmete giren yeniş havalimanı 10,8 milyar dolara mal oldu. Şimdilik 60 milyon yolcu kapasitesi bulunan havalimanı gelecekte 120 milyon yolcuya hizmet verecek.
Çin’in uzun zamandır beklenen Çengdu Tianfu havaalanı resmen faaliyete başladı ve dev pandaların ülkesine yeni bir giriş kapısı oldu.
Havaalanından ilk uçuşu Siçuan Havayolları tarafından yapıldı. Firmanın bir uçağı dün yerel saatle 11.00 havalanarak başkent Pekin’e gitti.
Siçuan eyaletinin merkezi olan Çengdu, Şanhay ve Pekin’den sonra iki uluslararası havaalanına sahip Çin’in üçüncü kenti oldu.
Yapımı 10,8 milyar dolara (70 milyar yuna) mal olan dev havaalanının birinci aşaması, yılda 60 milyon yolcuya hizmet verme kapasitesine sahip ve ülkenin güneybatı bölgesini daha da fazla dünyaya açıyor.
Havalimanının 720 bin metrekarelik bir alanı kaplayan üç pisti ve iki terminal binası hizmete girmiş bulunuyor. Çin haber ajansı Şinhua, havalimanının gelecekte 1,4 milyon metrekarelik terminal binalarına sahip olacağını ve yılda 120 milyon yolcuya hizmet verecek duruma geleceğini bildirdi.
Siçuan eyaleti dev pandalarının yanı sıra baharat ağırlıklı mutfağı ve olağanüstü manzaralarıyla tanınan bir yer ve bu özellikleri onu iç ve dış turizm bakımında Çin en çok tercih edilen turistik merkezlerinden bir yapıyor.
”Gerekliydi”
Havacılık analisti Brendan Sobie, “Çengdu’daki yeni havaalanı, devam eden hızlı büyümeye uyum sağlamak için gerekliydi. Çin’in iç pazarı pandemiden tamamen kurtuldu ve büyümeye devam edecek. Şehrin büyüklüğü ve ülkedeki merkezî konumu göz önüne alınırsa Çengdu, fayda sağlamak bakımından çok iyi konumda bulunuyor” dedi.
Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği IATA’nın son rakamlarına göre, Çin iç hava trafiği, Nisan 2019’a göre Nisan 2021’de yüzde 6,8 artış gösterdi. Güneydeki Guangzu’da bulunan uluslararası Baiyun havalimanı, Atlanta’nın Hartsfield-Jackson havalimanını tahtından indirerek 2020’de en yoğun havalimanı haline geldi.
Küresel salgından önce eski Çengdu havalimanı, yolcu hacmi bakımından ülkenin dördüncü büyük havalimanı konumunda bulunuyordu. Analist Sobie, “2020 yılında eski Çengdu havalimanının diğer büyük havalimanlarına göre iç pazara daha çok hizmet vermesi ve pandemiden daha az etkilenmesi nedeniyle ülkenin ikinci havalimanı durumuna geldiğini” belirtti.
Bir dizi yeni teknoloji
Yeni Çengdu Tianfu Uluslararası Havalimanı, Çin Güneybatı Mimari Tasarım ve Araştırma Enstitüsü, China Airport Construction Group Corporation ve Fransız mimarlık firması ADP Ingénierie’den oluşan bir konsorsiyum tarafından tasarlandı.
Birinci aşamanın tamamlanması beş yıl sürdü ve yüz tanıma yazılımı, kendi kendine check-in kioskları, akıllı güvenlik sistemleri, otomatik biniş kapıları ve yapay zekâ robotları dahil olmak üzere bir dizi son teknolojiyi içeriyor.
Havalimanını şehir merkezine bir metro hattıyla bağlanıyor. Saatte 140 kilometreye varan hızlara ulaşan metroyla yolculuk 37 ila 44 dakika arasında sürüyor. Çengdu Tianfu’yu eski havalimanı Çengdu Şuangliu’ya bağlayan metro hattının da 2023’te tamamlanması planlanıyor.
400 havalimanı
Çengdu Tianfu, Çin’in gelecek yıllarda açmayı planladığı havalimanlarından sadece biri. Hükümetin bu yılın başında açıkladığı ulaşım ağı geliştirme planına göre, Çin, halen hizmette olan 241 havalimanı sayısını 2035 yılına kadar 400’e çıkarmayı tasarlıyor.
Çin’de son yıllarda hizmete giren en dikkat çekici tesis, 2019’da hizmete giren devasa uluslararası Pekin Daxing havalimanı oldu. Dünyaca ünlü mimar merhum Zaha Hadid ve Çinli ortakları tarafından tasarlanan Daxing havalimanının terminal binası 97 futbol sahası büyüklüğünde.
Daxing’in hizmete alınmasından önce Pekin dünyaya açılan ikinci bir büyük geçiş kapısına çok büyük ihtiyaç duyuyordu. Uluslararası Pekin havalimanı (PEK), dünyada ikinci büyük havacılık merkezi haline gelmişti ve tam kapasitesine ulaşmıştı. Bu da havayolları firmaları için istenen saatte istendiği kadar sefer konulmasını hemen hemen imkânsız hale getirmişti.