Omicron’u uzak tutmak amacıyla Çin, uçaklar için yeni bir temizlik protokolü uygulamaya koydu. Geçen hafta, bu yeni uygulama, bir Delta Air Lines Airbus A330 uçağının Şanghay’a giderken saatlerce havada kaldıktan sonra Seattle’a geri dönmesine neden oldu. ABD Dışişleri Bakanlığı ve Çin Büyükelçiliği, Delta’nın uçuşu “operasyonel olarak kullanılamaz” hale getirdiğini söylediği yeni düzenlemelerle ilgili şu anda görüşmelerde bulunuyor.
Pandemi ve ilgili kurallar, son birkaç yıldır havayolları ve yolcular için çok fazla hayal kırıklığına neden oldu. Mürettebat için de dahil olmak üzere, test ve karantinaya ilişkin anlık hükümet kararları, havayollarını, genellikle uçuşları iptal etmek, yeniden planlamak veya başka bir yere yönlendirmek zorunda bıraktı.
Havada epey bir zaman geçirdikten sonra çıkış noktasına geri dönmek zorunda kalan herkes, bunun seyahat ederken meydana gelebilecek en can sıkıcı şeylerden biri olduğunu bilir. 21 Aralık’ta bir Delta Air Lines uçuşuna tam olarak bu oldu. Seattle’dan kalkıp Seul Incheon üzerinden Şanghay’a giderken, DL287 sefer sayılı uçak havadan geriye döndü. Toplam uçuş süresi 9 saat 29 dakikaydı.
İlk söylentilerde, uçuşun Şanghay’a gelen uçuşların yasaklanması nedeniyle geri döndüğü öne sürüldü. ABD’deki Çin büyükelçiliği bunu hemen yalanladı. Delta Salı günü, uçağı geriye döndürme nedeninin Şanghay Pudong’da uygulanan yeni temizlik prosedürleri olduğunu doğruladı.
Ayrıntılı olarak açıklanmasa da, Çin’deki uçaklar için yeni temizlik talimatı , yerde ihtiyaç duyulan süreyi (Ground Time) önemli ölçüde artırıyor. Bunlar, iki aydan kısa bir süre içinde başlayacak olan Pekin Kış Olimpiyatları öncesinde Omicron varyantının yayılmasını durdurmaya yönelik ülkenin yeni politikalarının bir parçası.
Delta sözcüsü yaptığı açıklamada, geri dönüş için yerde gereken uzun süre nedeniyle, en son temizlik prosedürlerinin havayolu için operasyonel olarak uygun olmadığını söyledi.
Çin’in ABD Büyükelçiliği, benzer olayların tekrarlanmasını önlemek adına çözümleri tartışmak” için havayollarıyla iletişim kurduğunu söyledi.
Bu arada, bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, ABD’nin halihazırda yürürlükte olan protokolleri yeni prosedürler ile değişiklik yapmak istediğini söyledi.