Rus havacılığının, son zamanlarda Batı yaptırımlarının ardından sıkışan sektörü bir arada tutmak için seçenekleri hızla tükeniyor. Uçak üreticileri ülkeden çekilirken, Rusya mevcut uçak filosunu korumak için başka seçenekler araştırıyor. Ancak şimdi de Çin’in, Rus havayollarına yedek parça tedarik etmeyi reddettiği bildiriliyor.
Çin’den yardım yok
Batı’dan gelen felç edici yaptırımlar, Rusya’nın havacılık sektörü üzerinde muazzam bir etkiye sahip. Ukrayna’daki kriz dünya düzenini yeniden şekillendiriyor ve uluslararası ilişkileri etkiliyor.
Dış destek olmadan, Rusya’daki havayolları birçok uçuşu durdurmak zorunda kaldı ve şimdi ayakta kalmak için mücadele ediyor. Boeing ve Airbus gibi büyük uçak üreticilerinin artık Rus taşıyıcılarına yedek parça ve bakım hizmeti vermemesi nedeniyle ülke, bu sorunun bir kısmını çözmek için Çin’e yönelmişti.
Ancak Rus basın ajanslarından gelen haberler, ülkenin havayolları için cesaret kırıcı oldu. Rus haber kaynakları, uçakların uçuşa elverişliliğini sağlamaktan sorumlu bir Rosaviatsia yetkilisi olan Valery Kudinov’un, Çin’in Rus havayolları için yedek parça tedarik etmeyi reddettiğini söylediğini aktardı.
Bu, birçokları için sürpriz oldu. Bu kararın ABD’nin Rusya yaptırımlarına karşı çıkan Çinli şirketlere yönelik gösterdiği tepki ve uyarılarının ardından gerçekleştiği anlaşılıyor.
Rusya, mevcut jeopolitik ve yaptırımlar ortamında kendisini oldukça izole edilmiş buluyor ve bu çıkmazdan kurtulmanın yollarını arıyor. Interfax da dahil olmak üzere Rus haber ajansları, Rusya’nın mevcut senaryo ışığında uçakların yedek parçaları için Türkiye ve Hindistan’a bakabileceğini söylüyor.
Başka bir Rus ajansı olan Tass, birkaç gün önce Rusya’nın üçüncü taraf firmaların uçaklarına bakım hizmeti vermelerine izin verebileceğini bildirdi. Rusya ulaştırma bakanlığının, havayollarına yardım etmek için, Eylül 2022’ye kadar planlı ve plansız tüm denetimleri askıya alan bir yasa tasarısı hazırladığı bildiriliyor.
Tass’a göre, bu tasarı “bakımla uğraşan şirketlerin gereksinimleri karşıladıkları sürece, uçakların onarımına ve bileşenlerinin üçüncü taraf şirketler tarafından değiştirilmesine” izin verecek.
Rusya’ya yönelik yaptırımlar, milyarlarca dolar değerindeki uçakları hızlı bir şekilde Rusya dışına çıkarmak gibi zor bir görevi olan uçak kiralayanlar üzerinde de muazzam bir baskı yarattı.
Rusya’da 750’den fazla uçak çeşitli havayollarına kiralandı ve şimdi Rusya’da hazırlanan bir yasa taslağı, kiralama firmalarının uçaklarını ülkeden geri alıp alamayacağı konusunda şüpheler uyandırdı.
Ulaştırma bakanlığı tarafından hazırlanan yasa teklifine göre, Rus havayollarının 2022 yılı boyunca uçakların kiralarını Ruble olarak ödemesi gerekecek.
Ayrıca, yabancı bir kiraya verenin kira sözleşmesini feshetmesi durumunda, özel bir hükümet komisyonuna uçağın iade edilip edilmeyeceğine karar verme yetkisi verecek.
Durumun gelişmesiyle birlikte, Rus havacılık sektörü ve ilgili diğer tüm paydaşlar bir türbülansa girmiş gibi görünüyor.