Çin, ABD F-35 ve F-22 Savaş Uçaklarının Replikalarını Kullanıyor

Çin, ABD F-35 ve F-22 Savaş Uçaklarının Replikalarını Kullanıyor

Interesting Engineering tarafından paylaşılan habere göre Çin, Lockheed Martin’in ürettiği ABD’ye ait F-35 ve F-22 savaş uçaklarının replikalarını tatbikat amacıyla kullanıyor. Uydu görüntülerine göre, Çin, Kuzeybatı Çin’deki Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi’nde yer alan Taklamakan Çölü’ndeki Qakilik’te model havaalanına park edilmiş F-35 ve F-22 savaş uçaklarının maketlerini hedef tatbikatı için kullanıyor.

Diğer Maketler: P-8A Poseidon ve U-2 Keşif Uçakları

Bu bölgede ayrıca P-8A Poseidon ve U-2 keşif uçaklarının maketleri de bulunuyor. Uydu görüntüleri, 19 Nisan 2024’te Planet Labs PBC tarafından çekildi ve Business Insider tarafından paylaşıldı. Bulgarian Military’nin haberine göre, görüntülerde sahte uçakların hedef alındığı ve imha edildiği alanlar açıkça görülmekte. Bazı fotoğraflarda, Çin Hava Kuvvetleri’nin tatbikat saldırılarının bu modellere önemli hasar verdiği, diğerlerinde ise kısmi yıkım gösteriyor.

Eğitim Amaçlı Maketler

Açık kaynaklı istihbarat analisti ve American Enterprise Institute’da çalışan Brady Africk, sahte uçakların Çin tarafından üretilen diğer maketler gibi eğitim amaçlı olarak hedef alındığını belirtmekte. Düşman varlıklarının maketlerini oluşturmak, Çin’in onları nasıl etkisiz hale getireceğini belirlemek için tercih ettiği stratejilerden biri. Çin daha önce füze hedefleri olarak kullanmak üzere Amerikan savaş gemilerinin de taklitlerini inşa etmişti.

Uydu görüntülerinin çözünürlüğü göz önüne alındığında, maketlerdeki ayrıntı düzeyi belirsiz. Ancak bu hedeflerin, “uçak gemisi katili” olarak kabul edilen Çin’in yeni Dong-Feng DF-21D kara tabanlı balistik füzesini test etmek için olduğu tahmin ediliyordu.

Pekin ve Tayvan Arasında Yüksek Gerginlik

Bu yılın başlarında Çin, Tayvan’ın başkentindeki önemli bir alanın bir replikasını da inşa etti. Maketlerin kullanımı hala belirsiz olsa da, bu hareket PLA’nın ada ülkesine tam ölçekli bir işgal için hazırlandığına dair endişeleri artırdı. Pekin, Tayvan’ı yeniden birleşmeye zorlamak için etrafındaki askeri faaliyetlerini önemli ölçüde artırdığından, iki ülke arasında gerginlik yüksek seyrediyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 3 ay önce

    İnşallah gerceklerinide imha edip ABD yi yikarsiniz dunya ABD den kurtulur ABD ve İsrail yamyam ülkelerdir insanlık için en büyük tehlike bu iki ulkedir