featured

Çığlıklar, ardından sessizlik : 243 numaralı uçuşun mucizevi iniş hikayesi

Çığlıklar, ardından sessizlik : 243 numaralı uçuşun mucizevi iniş hikayesi

Önce korkunç çığlıklar duyuldu, ardından sessizlik.

Tarih 28 Nisan 1988, havacılık tarihinin en şok edici anlarından birinin yaşandığı gün olarak birçok kişi tarafından hatırlanacak. Aloha Airlines Flight 243, Hawaii’nin Büyük Adası’ndaki Hilo’dan Oahu’daki Honolulu’ya 300 km’lik kısa bir uçuş 89 yolcu ve 6 mürettebat taşırken, uçuşun ortasında gövdesinin üst yarısını kaybettiğinin kader günüydü.

Bunu 13 dakikalık korku, uçuş görevlilerinden biri uçaktan emilerek gitti ve geri kalanlar Pasifik Okyanusu’nun 24.000 feet üzerinde aşırı rüzgâra maruz kaldı.

Durum uçaktaki yolcular için o kadar korkunçtu ki, Mucize İniş (Miracle Landing) adlı bir sinema filmine ilham kaynağı oldu.

ABD Ulusal Ulaştırma Güvenliği Kurulu (NTSB) raporuna göre, uçakta sol motorun da arızalanmasına neden olan bir “patlayıcı dekompresyona (Ani Kabin Basıncı Boşalması) neden olan yapısal arıza” yaşandı.
Raporda, “Kabin giriş kapısının arka kısmındaki kabin kaplama yapısından yaklaşık 18 fit [5.4 m] uzaklıkta ve uçuş sırasında yolcu döşeme hattının yukarısından ayrıldı” ifadesi yer aldı.

“Dekompresyon sırasında bir kabin amirinin uçaktan emilerek denize düştü ve öldüğü tahmin ediliyor.”
Pilotlar bir şekilde, Maui’deki Kahului Havalimanı’na birçok kişinin “mucize” dediği acil iniş yapmayı başardı.
Kabin görevlileri Purser Clarabelle Lansing, Jane Sato-Tomita ve Michelle Honda uçuşta kabin ekibiydi ve Kaptan Robert Schornsteiner’a kokpitte FO Bn. Madeline Tompkins yardımcı oldu.

Olay olduğunda, FO Tompkins uçağı uçuruyordu. Kaptan Schornstheimer, uçağın bir yandan diğer yana yuvarlandığını ve kontrollerin gevşediğini fark ederken, aniden yüksek bir “uğultu” sesi duyduğunu bildirdi.
Honda, “Kağıt, fiberglas, asbest ve beyaz bir duman kabini doldurdu. Bu yüzden soğuk olmasa da kar fırtınası diyorum.” dedi.

Kabin ekibi üyesi Sato-Tomita başından yaralanmış ve yerde kanlar içinde ve bilinçsiz bir şekilde yatıyordu ve Bn. Lansing ortadan kaybolmuştu. Ekip arkadaşları daha sonra onun uçaktan emildiğini öğrendi.

Honda, “Sato Tomşta’yı ilk gördüğümde öldüğünü sandım” dedi. “Başı arkadan yarılmıştı ve enkazın altındaydı.”
Honda, korkmuş yolcuları rahatlatarak ve onlara yardım ederek koridor boyunca sürüklenerek ilerledi.

“Yerde koridorda emekleyerek, insanlara can yeleklerini giymelerini söyledim. İnsanlara baktığımı, seslendiğimi ve can yelekleri çıkarmalarına yardım ettiğimi hatırlıyorum.”

Rüzgarın kuvvetinin büyük bir engel olduğunu söyledi. “Yolcular ben emeklerken uzanıp beni tutuyorlardı.
“Uçağın olmayan tavanına ne kadar yaklaşırsanız, rüzgar o kadar şiddetliydi. Ayağa kalksaydım uçakta kalır mıydım bilmiyordum”

İki büyük tavan iç kaplama paneli yolcuların başlarına inmişti, bu yüzden Honda onları uçağın arkasına çekti. Oksijen maskeleri açıldı ama işe yaramadı.

Rüzgar “bir fırtına gibi şiddetliydi” dedi. “Kötü bir fırtına gibi. Eski siyah beyaz korku filmlerindeki kötü fırtınaların olduğu filmlerdeki gibi.”

Bir yolcu tarafından hâlâ kokpitin olup olmadığı sorulduğunda, kanlar içinde ve çorapları yırtılmış Honda, bundan emin olmadığını fark etti.

Yaralanmalardan birinci sınıfta oturan iki yolcu – 2A ve 2C koltukları tavandan dökülen enkazla yaralanmışlardı. 4A ve 4F’nin pencere koltuklarındaki yolcular beyin sarsıntıları ve kafalarında yırtılmalar dahil olmak üzere ciddi şekilde yaralandı.

5., 6. ve 7. sıralardakiler beyin sarsıntısı ve yaralanmalara neden oldu.
5A’da 84 yaşında bir kadında kafatası kırığı, 6A’daki yolcuların kolunda kırık, kesikler ve her iki kulakta da kan akışı vardı.

8 ila 21. sıralarda oturanların çoğu, sıyrıklar, kesikler ve barotravma (kulak, sinüs veya akciğer sorunları gibi ani basınç değişikliğinden kaynaklanan şikayetler) gibi küçük yaralanmalara maruz kalırken, 25 kişi yaralanmadığını bildirdi.

Kazaya neden olan olaylar

NTSB, kazanın olası nedeninin, “havayolunun bakım programının, Stringer-10L’de yapısal ayrılmaya yol açan önemli korozyon ve yorgunluk da dahil olmak üzere, uçakta hasar olduğunu tespit edememesi” olduğunu tespit etti.
Havayolu yönetiminin de uçak bakım birimini yeterince yönetemediği tespit edildi.

FAA-Federal Havacılık İdaresi’nin, havayolunun bakım programını düzgün bir şekilde değerlendirmediği ve diğer arızaların yanı sıra denetim ve kalite kontrol eksikliklerini ve arızaları değerlendiremediği tespit edildi.
Sonuç olarak NTSB, pilotları ve uçuş görevlilerini övdü ve mürettebatın yolculara güven verme ve onları inişe hazırlama konusundaki cesaretinin “örnek” olduğunu söyledi.

Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin memuru, SHGM, DHMİ aloha 2 Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin memuru, SHGM, DHMİ aloha airlines flight 243 accident 2 Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin memuru, SHGM, DHMİ preview image VwcTdqNTE6vL Y7imGZb9rWTHJVhX7cm ae8e9542c5b57c5256313f347236c612 Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin memuru, SHGM, DHMİ Roof of the Boeing 737 300 Southwest Airlines Flight 812 with 15 m long rip April 1

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir