Çin, China Eastern’e ait bir Boeing 737-800’ün düşmesiyle ilgili ön raporunu Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’ne (ICAO) gönderdi. Ön rapor, uçağın Çin’in dağlık bir bölgesinde aniden yere düşmesinden 30 gün sonra verildi. Ne yazık ki, kazadan kurtulan olmadı.
Bir uçak düştüğünde kaza araştırması için belirli süreçler izlenmelidir. Bunlardan biri, böyle bir olaydan sonraki 30 gün içinde ICAO’ya bir ön rapor sunulması gerektiğidir. Kurallara göre, raporun sunulması zorunluluğu olsa da, raporun içeriğinin kamuya açık hale getirilmesi gerekmiyor.
Çin Sivil Havacılık Otoritesi (CAAC), raporu ICAO’ya göndermenin yanı sıra bazı yeni ayrıntılar yayınladı. Bildirildiğine göre, kazaya yol açan belirgin bir olay, sorun yoktu, bu da kokpit ses kayıt cihazının (CVR) ve uçuş veri kayıt cihazının (FDR) soruşturmada önemli bir rol oynayacağı anlamına geliyor.
CVR’i deşifre ve analiz etmek, müfettişlerin, uçuş ekibinin çarpışmadan önce ve kaza sırasında ne söylediğini tam olarak öğrenmelerini sağlar. Bu arada, FDR, uçuş kumandalarının ne yaptığını ve uçağın çok sayıdaki çeşitli sensörlerinin her birinin ne kaydettiğini gösterecek. Bu, müfettişlerin olağan dışı her şeyi sanki oradalarmış gibi görmelerine ve duymalarına izin verecek.
Ne yazık ki, araştırmacılar için bu basit bir görev değil. Her iki kara kutunun da önemli ölçüde derecede hasar gördüğü bildirildi, Bu da verileri kurtarmanın, kutu tamamen hasarsızmış gibi basit bir işlem olmadığı anlamına geliyor.
Reuters, kaza anında uçuşu etkileyen anormal bir faktör olmadığını bildirdi. Hava güzeldi, uçak tehlikeli bir madde (Dangerous Good) taşımıyordu, bakımları günceldi ve mürettebat söz konusu uçuşu gerçekleştirmek için tam eğitilmişti.
Chine Eastern uçuşu MU-5735 ile ilgili nihai raporun yayınlanması muhtemelen çok uzun zaman alacak. Bu nedenle, 21 Mart’ta 2022 günü Boeing 737-800’e ne olduğunu bilmemiz biraz zaman alacak. Bugün için bildiklerimiz, çok az.
Raporlara göre, hava trafik kontrolörleri uçakla en son, uçağın ölümcül inişinden kısa bir süre önce saat 14:16’da temasa geçti. Bu normal bir iletişim gibi görünüyor. Kısa bir süre sonra, Boeing 737-800 yaklaşık 29.000 fitlik irtifadan düştü. Uçak hızla düşerek temas ettiği yerde bir krater oluşturdu. Kazadan kurtulan olmadı, uçaktaki 132 kurbanın tamamı DNA yoluyla doğrulandı.
NOT : 1999 yılında Cidde’ye gitmek üzere yolcusuz olarak Adana’dan kalkan THY’nın B737-400 uçağı Ceyhan kırsalına düştüğü yerde böyle bir krater açmıştı.
Trajik kazaya neyin sebep olduğunu tahmin etmek mümkün olsa da, olayla ilgili kaza araştırma final raporu yayınlanana kadar kesin olarak bilemeyeceğiz. Kaza araştırmacıları tarafından belirtildiği gibi, çevrilip altına bakılmamış hiçbir taş bırakılmayacağı için, bu biraz uzun zaman alacaktır.