ÇALIŞANLARI KATEGORİZE ETMEYİN… MAAŞ İLE PRİM FARKLILIĞI…

sefainan-prim-yazısı

Değerli Okurlarımız

THY yılın 3. Çeyrek döneminde KAP’a yaptığı açıklamada 2022 yılının 9 aylık sürecinde 38,9 milyar TL’lik kar elde ettiğini, ilan etmişti. Şüphesiz, yaşanılan, pandemi sürecinden sonra, gurur verici bir başarı. Ayrıca, ülke ekonomimize ve hizmet ihracatımıza katkısı bakımından takdire şayan bir tablo.

Bu başarı, başta tüm çalışanı ve yöneticileri ile her THY çalışanı ve aile ferdinin gurur duyması gereken bir durum. Tüm ekonomi uzmanları, 2024 yılına kadar krizin en ağır biçimde sürebileceğini iddia ederken, THY’nin hızlıca toparlanmasının yanı sıra her gecen gün büyüyerek, kar elde edilmesinden memnuniyet yaşamayan hiçbir Türk vatandaşı olamaz.

Sayın İlker Aycı ile başlayan bu çalışmaların, Sayın Ahmet BOLAT bey tarafından da artırılarak devam etmesi çok sevindirici bir gelişme…

Bizler, şirket ve çalışanları için yapılan iyi şeylerde taraf kötü ve adaletsiz uygulamalarda en sert muhalif olacağımızı belirtmiştik.

Verilen sözlerin tutulması, kar payının yüzde 10 unun çalışanlarla bölüşülmesi, tüm eleştiren ya da bu başarıyı bulandırmak isteyenlerin inadına, her ne kadar yüzdeli oranı yetersiz ve dağıtımın uygulama hesabını, pek de adaletli bulmasam da, yine de takdir edilmesi gereken bir uygulama…

Bu gidişat, Bay Hamdi döneminde şirketin bölünerek, ücretlerin yeni saçma kadrolarla düşürülerek, kadrolu çalışanı bile taşeronlaştıran o dönemle mukayese edilemez.

Yıllardır çözülmeyen seniority ve pass ced bilet uçuş sıralamasının sicil sıralamasına göre yapılması, işe alım imtihanlarının daha şeffaflaşması tabii ki, çok olumlu adımlardı. Filonun her gecen gün giderek büyümesi aşamasında, çalışanlara sopa gösteren değil başarısını ödüllendiren bir anlayışın hüküm sürmesi tabii ki çok önemli…

Emin olun ki, bu olumlu havanın, her gecen gün daha çok alana yayılması, sizin THY yönetimi olarak çok daha başarılı bir yönetim olarak anılmanızı sağlayacak ve haber sitemizin iktidar savaşları isimli değerlendirmemizde ön plana çıkartılabilecektir.

Ancak;    

Bazı konularda, kaygımı ve eleştirimi de açıkça ortaya koyma ihtiyacı duyuyorum. Aylardır süregelen bu pirim ve kar payı meselesinin PR çalışması çok abartılıp beklentiler çok abartıldı.  Bunun daha açık ve belki daha sakin yönetilmesi faydalı olabilirdi.

Pandemi döneminde, maaşının 3/1 ini feda etmenin yanı sıra %100 çalışmış insanlara sanki havadan bir para veriliyormuş intibaı yaratılması dışardan baktığımda pek de şık olmuş gibi görünmüyor.

Gönül isterdi ki, THY’nin yaşadığımız pandemi dönemi gibi durumlarda, maddi sarsıntı geçirmeden maaşları ve mesaileri verebilecek güçte olması…

Bu prim değerlendirmelerinin, şu aralar maaşa ya da kıdem yılına ve iş guruplarına göre farklık göstereceği dedikodularını duyuyorum.

Açıkçası böylesi güzel bir adımı, bu tavır, gereksiz tartışmaya ve eleştiriye maruz bırakmaz mı? Unutmamak gerekir ki, bu bir maaş değil ekstra bir prim. Yani, çalışanların verimini artırmak, başarıyı ödüllendirmek için verilen bir Temettü İkramiyesi.

Çalışanlar zaten görev tanımlarına göre maaşlarını alıyorlar. Buna söylenebilecek bir şey yok. Ancak bu prim uygulaması, işverenin, çalışanlarına yönelik özel jesti…

Jest uygulamalarında, kıdem ve unvan aranmamalı. THY’de her görevde çalışanlar bulunmakta. Bu çalışanların hepsi kendi iş kollarına göre çok önemli görevler yapmaktalar. Maaşlarını zaten yaptıkları görevin önemine, zorluğuna, riskine, teminindeki güçlüğe göre alıyorlar. Verilecek olan sadece Prim… Bir aile babası düşünün, bayram da çocuklarınıza harçlık verirken neyi temel alıyor? Şahsen ben ayrım gözetmeden yarım elma gönül alma misali hepsine aynı harçlığın verilmesinden yanayım. Çünkü şirketin prim verme mecburiyeti, yok. Bu işverenin çalışma şevkinin artırılması için yapmış olduğu bir uygulama… Çalışanlarınızın hepsinin görevi çok önemli. Biri olmazsa diğeri olmaz boyutta iken, bu kategorilendirmeleri hangi akla hizmetle yapıyorsunuz?

Madem veriyorsunuz (ki, bence çok önemli bir gönül alma uygulaması, çalışanların şirkete olan güvenini ve aidiyetini artırır)  Uçak alacakmışsınız… Tamam, işte biriktirin bu seneki kazançlarınızı, savruk davranmayın.

Çok paranız varsa kasanızda kötü günler olabileceği ihtimaline karşı yedek akçe olarak ayırın. Yaşanan Pandemi dönemi gibi bir dönem bir kez daha yaşanırsa ne yapacaksınız?

Değerli Okurlarım;   

Bence herkeste eşit bir prim ödemesi beklentisi oluşmuşken pilota ayrı teknisyene ve kabin memuruna ayrı verirseniz herkesi kendi içinde küstürmez misiniz? Başka tartışma ve eleştirilerin önünü açıp huzursuzluklara neden olmaz mısınız?

Bu arada, çalışanlarınıza, bu jest uygulamasının önümüzdeki yıllarda da devam ettirme isteğinizi ortaya koymuşken bu güzel jestinizi, lekelemek ya da değersizleştirecek bir uygulamaya ne gerek var?

İnanın bana şirkete milyar dolarlar kazandırmış CEO veya genel müdürüne yüzbinlerce lira pirim verildiği söylense asla rahatsızlık duymam. Bu riski almış dümenin başına geçip rotayı çizmiş şirkete kazandırmışsa o da kazansın.
Müdürün, başkanın ne alacağı veya teknisyen mi pilot mu daha fazla aldı tartışması size ne kazandırır ki… Bunu açıkça beyan edin adil ve hakkaniyetli bir modelle herkese eşit muameleyi gösterin ki, kimse adaletinizi sorgulayamasın.

Şimdi diyeceksiniz ki; Çok büyük beklentisi olanların ve kendisini üst sınıf olarak değerlendirenler, bu uygulama ile bize küserler. Doğrudur.

Tabii ki, herkesin kendini Kaf Dağında gördüğü bir ülkede bazı iş kollarında çalışan bazılarını küstürebilirsiniz. Ancak, inanın ki, sizi ve şirketin başarısını, sırtında taşıyan on binlerin gönlünü kazanırsınız.

NOT/  Bazı iş kollarına primler dağıtılmış. Örneğin; TGS ve bazı iştirakler ve taşeronların primlerini aldıkları söylenmekte. Kısaca THY ve Teknik AŞ çalışanları dışında hemen hemen prim dağıtımı bitmiş gibi… Prim uygulamasının herkese eşit mi yoksa maaş rakamı temel alınarak mı yapılması gerektiği konusunda çok farklı görüşlerin ortaya çıkması gayet normal.

Yazımı kaleme alırken bunları da düşündüm ve benim meslektaşlarımın yakından bildiği toplumcu yapım, Primlerin eşit dağıtılması gerekir şeklinde… Tabii ki bu benim düşüncem olup, herkesin farklı düşüncelerde olmasını da doğal görürüm. Keşke bu tür konular genel kurullarda da gündeme gelse de karşılıklı tartışabilsek…  

Sektörde ki mevcut gidişat böyle devam eder ve akıllı bir politika uygulanırsa, seneye THY 3 Milyar dolarlık bir kazanç yapabilir.    

Exit mobile version