BÜTÜN SUÇ LİDYALILARDA…

Gelelim-THY’de-imzalanan-Speedy-Gonzales-sözleşmesine…

Değerli okurlar, 2022 zam yağmuru ile başladı. Elektrikteki zam “yok artık” dedirtti. 18 TL’den 11 TL’ye kadar  düşen dolar kuru yeniden 13 TL’yi geçti. Bakalım 3 Ocak 2022 günü enflasyon rakamları açıklanınca, hele hele 15 Ocak’ta faiz tekrar düşürülürse dolar nasıl tepki verecek?

ZAMLAR BAŞLADI, ZAMLI MAAŞLAR İSE 38 GÜN SONRA…

Gelelim THY’de imzalanan Speedy Gonzales sözleşmesine… THY tarihinde böyle bir Toplu Sözleşme görülmedi. Nereden baksan 1 haftada bütün sözleşmeyi hallediverdiler. Düşünün yetkili sendikamız, bir sözleşme taslağı hazırlayıp üyelerine gönderme fırsatı bile bulamadı. Resmen 27. Dönem TİS karambole gitti. Bunun sıkıntılarını önümüzdeki aylarda yaşayacağız. Bu arada, İlker Aycı ve THY’nin aceleciliğinin sebebi de anlaşılmış oldu ! Hazır dolar düşmüşken imzalayarak uyanıklık yaptılar diye düşünürken meğer zamları akıl edememişiz., THY yönetimi bu zamları öngörmüş olmalı ki, alınan zamlar pula dönmeden enflasyon + % 60’ı bir an önce açıklayıp işi bağladılar. Üstelik THY personeli zamlı maaşlarını 8 Şubat günü alacaklar. O geçen 38 gün içinde benzini zamlı alacak, elektriği zamlı yakacak, doğalgazla zamlı ısınacak,  Avrasya tünelinden zamlı geçecek… Yani henüz zamlı maaş eline geçmediği halde 38 gün boyunca herşeyi zamlı olarak alacak.

GÖZLER TÜİK’İN TÜFE’SİNDE…

8 Şubat’ta zamlı maaşa kavuştuğu zaman da, aldığı ücret artışının büyük bölümünün uçtuğunu görecek herkes. 200 TL elektrik faturası ödeyen 450 ödemeye başlayacak. Hooop gitti 250 TL… 600 TL doğalgaz ödeyen 750 papel ödemeye başlayınca, gitti 150 TL daha… Ortalama 1 TL benzin zammını düşündüğünüzde 50 litrelik araçta 50 TL, her hafta bir depo üzerinden uçtu 200 TL daha… Bakın sadece 3 kalemde cepten ekstradan çıkacak para 600 TL…İnternete, konuşma ücretlerine da zam kapıda. Gıdayı, marketi saymıyorum bile… Dolayısı ile, aldığınız ücret artışının hatırı sayılır bir bölümü zamlarla geri alındı ve alınmaya devam edilecek. Bu hesap sizin ve aile bireylerinizin sağlıklı olması varsayımına göre yapıldı.  Hastalanırsanız yandı gülüm keten helva. Çünkü ilaçlara da en geç Şubat ayında bayağı baba zam geleceğini söylüyor eczacılar…

Şimdi tüm gözler TÜİK’de… 3 Ocak Pazartesi 10.00’da Aralık enflasyonunu açıklayacak. Böylece THY ve yan kuruluşlarına verilen son 6 aylık (Temmuz-Aralık 2021) TÜFE belli olacak. Bu dönemin ilk 5 aylık TÜFE oranı % 10… Ancak Aralık TÜFE’sinin % 15 civarında açıklanacağını söylüyor ekonomistler. Eğer böyle olursa, THY çalışanları % 60’ın yanısıra % 25 TÜFE  alacaklar. Ancak TÜİK, İstanbul Ticaret Odasının açıkladığı % 9.65 oranına bakarak TÜFE’yi % 9 küsur olarak yani 9.80-9.85 gibi belirlerse son 6 aylık TÜFE % 20 civarında ilan edilecek.

HERKES EKONOMİST OLDU !

Hesaplar böyle, şimdi diyeceksiniz ki bu kadar detayı nasıl hesapladın? Valla güzel ülkem yeri geliyor bizi deprem uzmanı, yeri geliyor covid uzmanı yapıyor. Maalesef ekonomik gelişmeler bizi şimdi de ekonomist yaptı ! Mesela dünyada kaç millet vardır, depremin büyüklüğü ile şiddeti arasındaki farkı bilen? Ya da covide yakalanmış kişilerin hangilerinin hasta hangilerinin vaka sayıldığını tartışan? İşte ekonomi de öyle, TV ekranlarında filmlerden, spikerlerden daha  çok  ekranın sağ alt köşesindeki döviz kurlarına bakıyoruz. Her sabah uyandığımızda TV’yi, interneti “bugün nelere zam gelmiş ?” diye açıyoruz. Elektriğe gelen kallavi zamdan sonra şimdi yeni hedefimiz, hangi aletin saatte kaç kilovat tüketim yaptığını   öğrenmek ve tüketimimizi ona göre planlamak ! Yokuş aşağı giderken arabayı boşa alıp benzinden tasarruf eden  bir nesil olarak bu konuda da çözüm buluruz mutlaka.  Neler gördü bu gözler, köprüden beleş geçmek için plakalarını köprü yoluna girmeden çamurla sıvayanları mı dersiniz, otoyolda radarı önceden haber veren cihaza gözünü kırpmadan parayı bastıranı mı, elektrik saati yavaş dönsün ve gerçek tüketimi yansıtmasın diye cihaz takanları mı? Hani bahar gelse çıkıp parkta oturacağız ve yatma saatine yakın eve gireceğiz de, bu havada o da mümkün değil… Belki bulaşıkları elde yıkayıp elektrikten tasarruf etmek iyi bir fikir olabilir de, çamaşırları ne yapacağız? Dere kenarına gitmek lazım da, memlekette dere mi kaldı?

Bütün suç Lidyalılarda, şu para denen mereti icat etmeyeceklerdi !

Exit mobile version