featured

BURSA'DA LİSELİ GENÇLER İNSANSIZ KARGO TİPİ UÇAK ÜRETECEK

Bursa’da, Hürriyet Endüstri Meslek Lisesi (HEML) Uçak Bakım Bölümü öğretmen ve öğrencileri, sadece helikopter gibi dikey iniş ve kalkış yapabilen, uçak gibi havada 610 kilometrelik hıza ulaşabilen aynı zamanda kargo uçağı olarak da kullanılabilen hava aracının insansız modelini geliştirdi. 71 milyon dolarlık uçağı 5 milyon liraya üretecek olan ekip Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’den destek istedi.
Şu an sadece Amerikan Silahlı Kuvvetlerinde bulunan uçak ve helikopter karışımı V-22 Osprey modelinin insansız versiyonunu üretmek için harekete geçen Bursa’lı mucitler amaçlarına ulaştıkları taktirde dünyada bir ilki gerçekleştirmiş olacaklar.
Boeing firmasının ürettiği Ospreyler, 9 ton dahili ve 7 ton harici kargo taşıyabiliyor. ABD Hava Kuvvetleri’nde toplam 57.8 milyar dolar değerinde 459 adet Osprey bulunuyor. Her türlü araziye rahatlıkla iniş yapabilen Osprey’in insansız modeli şu an için bulunmuyor.
Bursa Milletvekili Bennur Karaburun ve AK Parti Osmangazi İlçe Başkanı Ali Yılmaz ile birlikte Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’yle görüşen Hürriyet Endüstri Meslek Lisesi Uçak Bölüm Öğretmeni ve Proje Koordinatörü Ahmet Ereğli, imalat öncesi bütün aşamaları tamamlanan hava aracının 5 milyon TL’lik başlangıç sermayesiyle üretilebileceğini söyleyerek, destek sözü aldı. Hava aracının helikopter gibi piste ihtiyaç duymadığını belirten Ereğli, 6 metre genişliğinde, kanatları katlanan, 4 metre uzunluğundaki hava aracının bu özellikleri sayesinde dar bir hangara girebildiğini kaydetti.
Hava aracının 3D çıktısının alındığını ve üretim için hazır olduklarını belirten Uçak Hocası ve Proje Koordinatörü Ahmet Ereğli, hayalin gerçeğe dönüşmesi için gün saydıklarını söyledi. Bu uçağın sadece Amerika’nın elinde olduğunu anlatan Ereğli, “Bizim projemiz sadece Amerika’nın elinde bulunan bu hava aracının insansız modelini yapmak. Bu projeyi yaparken rutin hava araçlarına benzemesini istemiyoruz. Aracın koşarak kalkıp inmesini istemiyoruz. Bu hareketleri dikey olarak helikopter gibi yapmasını istiyoruz. Biz bu projeye bir çok fonksiyon kattık. Bu yapacağımız hava aracının bir çok özelliği var. Her şeyden önemlisi, hem uçak, hem de helikopter özelliğinin bulunması. Uçak modunda olay yerine hızlı gidebilecek. Helikopter modunda ise dikey iniş kalkış yaparak, inmek için piste gerek duymayacak. Kanatları da dönebilme özelliğine sahip. Bu hususiyeti sayesinde dar hangarlara bile rahatlıkla girebilecek” dedi.
Aracın denize de rahatlıkla iniş yapabilecek kabiliyette olacağını anlatan Uçak Öğretmeni Ahmet Ereğli, “Biz bu uçağa ekstradan bir amfibi özelliği ekledik. Bu özelliği sayesinde denize de inip kalkabilecek. Bu geliştirdiğimiz uçak askeri maksatlı veya kargo uçağı şeklinde kullanılabilir. Daha çok insansız hava aracı olarak kullandığımız için, havada askıda durup bulunduğu yerin görüntüsünü uzun süre alabilir. Bu uçağı savaş uçağı olarak düşünürseniz, normal savaş uçakları geçerken hedefini vurmak zorundadır. Bizim geliştirdiğimiz uçak ise havada helikopter gibi durabilecek. Durabildiği için de hedefi sürekli ateş altında tutabilecek. Ayrıca sivil maksatlarla da kullanılabilir. Siyasiler mitinglerine uçaklarıyla gitseler, hava alanına inmek zorundalar. Helikopterle gitseler uzun zaman sürecek. Çünkü bir helikopter azami 350 kilometre hız yapabilir. Bizim geliştirdiğimiz uçağımız ise 580 ile 610 kilometre hıza ulaşabilecek. Bu uçakların kargo taşıyanını ürettiğimizde, Türkiye’de terör diye bir şey kalmaz. Çünkü olay yerine süratle gidebilir. İstediği yere dikey iniş ve kalkış yapabilme özelliği sayesinde istediği yere inip kalka bilecek” diye konuştu.
Bu uçağın Amerikan silahlı kuvvetlerinde bulunan modelinin 27 metre boyunda olduğunu anlatan Ereğli, “Bir tanesinin fiyatı 71 milyon dolar. Biz ise bu uçağı belli oranlarda küçülterek yapacağız. Kendimiz inovasyon da katacağız. Motorlarında değişiklik yapıp iniş kalkış yapabilme özelliğini koyacağız. Bu uçağı dünyada sadece Amerika üretiyor. Kimseye de vermiyorlar. Bu uçaklar için birkaç tane uçak gemisi de yaptılar. Operasyonel bir uçak. Bu uçak sadece Amerika’da var. Biz bu projeyi milletimize faydamız olsun diye tasarladık. Çizimler her şey hazır. Bu işin aslı bunu çizebilmek. Çizdikten sonra üç boyutlu yazıcı ile yapacağız. Bu uçağı yaparken piyasadan da yararlanacağız. Çünkü bu ekip işi. Tek başına uçak yapmaya kalksan anlamlı olmaz. Bütün parçaları 3 ay zarfında üretime hazırlarız. Bu prototip için Bursa Büyükşehir Belediyesi bize TÜBİTAK ile proje hazırlayacak. Büyük bütçeler çıkartacak. Gerçek makinelerle gerçek uçağı yapabileceğiz. Biz yıllardır bu iş için çalışıyoruz. Sadece akılla paranın buluşması lazım. Onu da bulduk çok şükür. Amerika’nın ürettiği bu uçağın maliyeti 71 milyon dolar. Biz bu uçağı ilkini 5 milyon avroya yapacağız. İlkini yaptıktan sonra maliyet 3-5 milyona inecek” dedi.
Uçağın proje ekibinde yer alan Hürriyet Endüstri Meslek Lisesi öğrencisi Abdülkadir Balkan, “Doğukan Yıldız ve Burak Can Aydın arkadaşlarımızla birlikte insansız hava aracı aracı projemiz vardı. Biz projeyi geliştirip AK Parti Bursa Milletvekili Bennur Karaburun’a sunduk, çok beğendi. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile de görüştü, bize destek olacağı sözünü verdi” şeklinde konuştu.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

4 Yorum

  1. 8 yıl önce

    ne içti acaba bonzai mi ne

    Cevapla
  2. 8 yıl önce

    “Sadece akılla paranın buluşması lazım”… demiş arkadaş :) Zaytung’da böylesi yok ya :D

    Cevapla
  3. 8 yıl önce

    Hocam önceden villa yapıp satardı iş büyümüş şimdi :) birde o kutsal söz ‘ Zengin Garı Alacan ‘ :)

    Cevapla
  4. Hocanın kafasından bana da verin

    Cevapla