BUGÜN YAŞANAN CONCORDE KAZASI

25 Temmuz 2000’de, öğleden sonra saat 4.44’de, Fransız Havayolları’na ait bir Concorde, Paris yakınlarında yere çakıldı. New York’a gitmek için henüz havalanmıştı. Tamamı Alman 100 yolcunun yanısıra, 9 mürettebat ve uçağın üzerine düştüğü otelde bulunan 4 kişi korkunç kazada hayatını kaybetti. Kaza aynı zamanda süpersonik uçak Concorde efsanesinin de sonu oldu.
24 yıllık uçuş kariyerinde Concorde, hiç bir ölümlü kazaya sebebiyet vermemişti. Tekerleklerinden kaynaklanan küçük çaplı beş kazanın haricinde uçağın sicili temizdi.
Kazadan on yıl sonra, 2010 Şubatında dava açıldı…Kazayla ilgili yen bir teori vardı. Uçak kalkmadan hemen önce piste iniş yapan Continental Hava Yolları’na ait bir uçaktan düşen bir parçanın, Concorde’un tekerleğini patlatması ve tekerlek parçalarının uçağın yakıt tankına çarparken oluşturduğu basınçla yakıt tankının alev alması kazanın sebebi olarak gösterildi.
Fransız ve İngiliz mühendisliğinin harikası Concorde’un hikayesi 1969’da başlamıştı.
Paris-New York arasını 3 saatin biraz üzerinde alabilen, saattaki hızı 2 bin km’yi geçen ve stratosfere yakın bir noktadan uçan Concorde, gökyüzüyle ilk kez 2 Mart 1969’da kucaklaştı…
Bununla birlikte ticari olarak ilk uçuşunu yapması için 7 yıl geçmesi gerekecekti. Dönemine göre akıl almaz teknik özelliklere sahip olan uçağın efsaneye dönüşmesi fazla uzun sürmedi.
Kaza Concorde uçuşlarının bir yıl boyunca askıya alınmasına neden oldu. Aslında uçağın emekliliği çoktan planlanmıştı ama hem İngilizler hem de Fransızlar efsanenin bir kazayla veda etmesini istemedi. Başta tekerlekler olmak üzere uçağın bazı aksamları elden geçirildi. Ve 29 Ekim 2001’de kazanın ardından ilk test uçuşu gerçekleştirildi. Aynı yıl uçuşlar tekrar başladı. Ama bir kez prestiji sarsılmıştı Concorde’un. Kasım 2003’de efsane yolun sonuna geldi. Hem Fransız hem de İngiliz havayolları işletme masraflarını gerekçe göstererek, Concorde’u hangara çekti.
Zaten kazanın ardından yolcu sayısı da süratle düşmeye başlamıştı. Kaza hakkında o kadar çok yazılıp çizilmiş ve o kadar çok senaryo üretilmişti ki, bu ortamda gerçeklere yer kalmamıştı nerdeyse. Her şeyden önemlisi efsaneye duyulan güven yerle bir olmuştu.
Kazayla ilgili dava 2010 Mayısında sona erdi. Karar Aralıkta açıklanacak. Continental şirketi kendisiyle ilgili iddiaları reddediyor ve uçağın pistteki metal parçaya ulaşmadan önce alev aldığı tezini öne sürüyor. Kazada ölenlerin yakınlarının çoğu konuyu mahkemeye taşımama şartıyla, daha önce Fransız Havayolları şirketinden tazminat almıştı.
 
https://www.youtube.com/watch?v=BuFMqlZ2ikY

Exit mobile version