featured

BRITISH EMEKÇİLERİ HAKLARI İÇİN GREVDELER

British Havayollarının (BA) karma (hem uzun, hem kısa mesafeli uçuşlarda çalışan) kabin ekibi çalışanları çarşamba günü grevlerinin yeni safhasını başlattı. Londra havaalanlarındaki çalışanlar, önceki grevlerde yer almış meslektaşlarına uygulanan cezai yaptırımlara ve düşük maaşlara karşı mücadele ediyor. Grevin 15 gün sürmesi planlanıyor. Bu grev, Avrupa hava yolu endüstrisindeki en uzun grevlerden biri. Hem kıtalar arası hem kıta dahilinde uçuşlarda çalışan kabin çalışanlarının grevi 1-16 Temmuz tarihlerinde geniş bir kesintiye sebep oldu. Şirketle işçiler arasındaki anlaşmazlık ise geçtiğimiz sene başlamıştı, çalışanlar şimdiye kadar toplamda 46 gün grev yaptılar. Unite Sendikası üyesi işçiler de 2 Ağustos’ta grevi iki hafta daha uzatacaklarını belirttiler.
Kabin çalışanları BA’nin baskılarına karşı durmakta kararlı olsa da uçuşlarda yaşanan aksamalar minimum düzeyde tutuluyor. Hava yolu şirketi, grevler süresince biletli her yolcuyu varış noktasına ulaştırabildi. Şirket yönetimi temmuzda grev kırma çabalarına ve çalışanlara gözdağı vermeye başladı. BA ile ticari ortak olan Katar Havayollarından uçak ve kabin memuru takviyesi alındı.
SONUNA KADAR DEVAM EDECEĞİZ’
BA’nın karma kabin ekipleri çoğunlukla genç çalışanlardan oluşuyor. Genç çalışanların sayısı 3 bin civarında. Çalışanların asli maaşları 12 bin 100 pounddan başlıyor, net maaşları en çok 16 bin pounda çıkıyor. Bazı kabin çalışanları uçuşlar arasında konaklama masrafını azaltmak için arabalarında uyurken, bazı çalışanlar maaşlarını kaybetmemek için hasta da olsalar işe gidiyorlar. Paul, 25 yaşında ve üç yıldır bu işi yapıyor. “Sonuna kadar greve devam edeceğiz. 1500’den fazla işçinin hakları yönetim tarafından ellerinden alındı. Bu hamle, bizi grevden caydırmak içindi. Asgari ücret ise tam bir felaket. Yoksulluk sınırında yaşıyoruz, bu nedenle de havaalanı yakınlarındaki evleri ne alabiliyoruz ne de kiralayabiliyoruz. Fakat havaalanına iki saatten uzak yerlere taşınmamız yasak olduğundan ya oda kiralıyoruz, ya da ev arkadaşı arıyoruz” diyor. Beş yıldır kabin ekibi görevlisi olan Natalie, bu işe girmek için Hull şehrinden Londra’ya gelmiş. “BA’nın verdiği asgari ücretle düzgün bir konut edinmeyi bırakın, aile kurmak bile imkansız” diyor. Londra’daki üç havalimanında bulunan toplam BA çalışanlarının yalnızca yüzde 8.75’i temmuz ayında grevdeydi. Kalan 14 bin 500 kabin memuru ise, BA onlara ek uçuş dayatmasında bulunurken, grevdeki arkadaşlarından ayrı tutuldu.
Unite’ın sözcülerinden Oliver Richardson, kamuoyu ile politikacıların grevcilere bu hafta verdiği desteği övdü. Mecliste, konuyla ilgili bir bildiri imzalandı. Bildiri yalnızca “British Havayollarını, anlaşmazlığı çözmek için Unite ile yapıcı ilişkiler kurmaya” çağırmakla yetiniyor.
Bu ay, Hollandalı Fransız hava yolu şirketi Air France-KLM, kabin ekipleri ve pilotlar sendikasıyla birlikte yeni bir verimlilik ve maliyet azaltma planı üzerinde iş birliği yaptı. “Boost” adlı proje kapsamında, düşük maliyetli yeni bir yan kuruluş şeklinde işleyecek olan hava yolu şirketinin yürüteceği bu plan, verimliliği yükselterek şirket kârını artırmayı amaçlıyor. Bu eylül ayında yürürlüğe girecek olan “Boost”, kabin ekibi ve uçuş memurlarını daha düşük ücretler, emekli aylıkları ve daha kötü koşullarda çalışmaya zorlayacak. En az BA kabin ekibi üyeleri kadar esnek bir çalışma onları bekliyor. Çeşitli ülkelerden hava yolu şirketleri, BA’da çalışan işçilere uygulanan standart altı şartların benzerini uygulayarak, daha fazla kazanç elde etmeye yönelik bir strateji geliştiriyor. Uçuş rotalarının yüzde 35’inde kâr elde edemeyen Air France-KLM, bu tersine çevirmek için işçilere yönelik yeni sözleşmeler hazırlıyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir