British Airways ilk karbon nötr uçuşunu gerçekleştiriyor

British-Airways-ilk-karbon-nötr-uçuşunu-gerçekleştiriyor

Londra Heathrow’dan Glasgow’a yapılan uçuşta hava trafik servis sağlayıcısı NATS, yakıt devi BP ve Airbus da yer aldı.

Bu haftaki uçuş, havacılık endüstrisinin son on yılda karbondan arındırma çabalarında ne kadar ilerlediğini göstermeyi amaçlıyordu.

British Airways’in kısa mesafeli rotasının bir parçası olan uçuş, British Airways’in en sessiz ve yakıt açısından en verimli kısa mesafeli uçağı olan Airbus A320neo tarafından gerçekleştirildi. Aerodinamik, kabin ve uçuş operasyonlarındaki iyileştirmeler, A320neos’un %20 daha az yakıt tüketmesine, bu da %20 daha az CO2, %50 daha sessiz olmasına olanak sağladı.

British Airways, uçaklarının ağırlığını azaltmak için bir dizi değişiklik yaptı. Yeni uçağa daha hafif koltuklar, daha hafif yemek arabaları yerleştirdiler ve ağır uçuş kılavuzlarını dijital ile değiştirdiler.
Teknik şartnamelere uymak ve güç sağlamak için geleneksel jet yakıtı ile yüzde 35’lik bir karışımlı bp’nin sürdürülebilir havacılık yakıtı kullanıldı.

Heathrow Havalimanı’nın %100 yenilenebilir elektriğiyle çalışan Elektrikli Mototok aracı, uçağı geri itmek için kullanıldı. Taxi için uçağın 2 motorundan sadece biri kullanıldı. Bu, uçağın ilk itiş gücünü neredeyse yarıya indirdi.

Havayolunun CEO’su Sean Doyle şunları söyledi: “Bu uçuş, karbon azaltma yolculuğumuzda kaydettiğimiz ilerlemenin pratik bir gösterimi oldu. Endüstri ortaklarımızla birlikte çalışarak, on yıl öncesine kıyasla emisyon azaltımında %62’lik bir iyileşme sağladık. Bu, karbondan arındırma çabalarımızda gerçek bir ilerleme olduğunu, düşük karbon çözümlerinin benimsenmesini hızlandırmaya devam etme kararlılığımızı gösteriyor”

Geçen hafta British Airways, 2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonuna ulaşmak için bir dizi girişimi içeren BA Better World adlı bir sürdürülebilirlik programı başlatmıştı.

©AirlineHaber

Exit mobile version