Havacılık ve uzay şefi, Brexit anlaşmasının endüstriyi tehdit ettiği konusunda uyardı
Bakanların Brexit müzakerelerinde uçak sertifikasyon standartlarına ilişkin anlaşmaya öncelik vermemesi, İngiltere’nin yılda 34 milyar sterlinlik havacılık sektörünün geleceğini tehdit ediyor.
İngiliz ticaret birliği ADS başkanı ve havacılık tedarikçisi Meggitt’in CEO’su Tony Wood, “Şu anda Avrupa ile müzakere önceliklerine ilişkin siyasi kararların alınması gereken kritik noktadayız” dedi.
“Havacılık endüstrisinin dünyanın en üst sırasındaki ve Avrupanın ikinci sırasındaki konumumuzu korumak istiyorsak, kesinlikle Avrupa ile kapsamlı bir ikili anlaşma gerektirdiğini” sözlerine ekledi.
Havacılık ve uzay yöneticileri, hükümetin Brexit müzakerelerinde balıkçılık haklarına odaklanmasından dolayı hayal kırıklığına uğradı. Bu durum havacılık sektörünün 30 milyar sterlinden fazla ihracatı korumaya yardımcı olacak daha geniş bir ticaret anlaşma yapılmasını engelliyor. Tony Wood, “diğer sektörlerde daha yüksek politik öncelikler olduğunu” söyledi.
“Ama artık seçme zamanı, havacılık ve savunma endüstrileri Birleşik Krallık’ta 375.000 kişinin iş temelini oluşturuyor, bunlar mühendislik ve gelişmiş üretimde en iyi ücretli işlerden bazıları.”
Sektörün koronavirüs salgınının etkilerinden sıyrılması ve jet motorunun icadından bu yana en büyük teknolojik değişime başlaması gibi, sektördeki pek çok kişi, ikili bir anlaşmaya varamamanın sertifikasyon sürecine maliyet ve karışıklık katacağından korkuyor.
Uçak ve uçak motoru üreticileri, 2050 yılına kadar net karbon nötr olma taahhüdünü yerine getirmek amacıyla hibrit-elektrik ve hidrojenle çalışan uçak motorları geliştirlmesime büyük yatırım yapıyor. Airbus, 2030 yılına kadar yeşil bir uçak uçurmayı hedeflediğini söyledi.
Şu anda, sertifikasyon sorumluluğu, dünya çapındaki düzenleyicilerle karşılıklı tanıma anlaşmaları EASA’ya (Avrupa Birliği Havacılık Güvenliği Ajansı) aittir. Anlaşma olmazsa, uçaklar için Birleşik Krallık tarafından tasarlanan tüm parçalar, bileşenler ve sistemler 1 Ocak 2021’de AB’de geçersiz hale gelecektir.
Rolls-Royce gibi büyük şirketler, ekstra maliyetten kaçınmak için tasarım işlevlerini İngiltere’den AB’ye kaydırdı. Ancak tedarik zincirindeki daha küçük şirketler, AB merkezli tasarım ofisleri kuracak kaynaklara sahip değil.
Brexit geçiş dönemi 31 Aralık 2020’de sona erdiğinde, Birleşik Krallık Sivil Havacılık Otoritesinin mevcut ve yeni teknolojileri onaylamak için gerekli yeterliliğe sahip olmayacağından endişe duyuluyor. Tony Wood, “Benim görüşüme göre, CAA’nın (İngiltere Sivil Havacılık Otoritesi) EASA ile karşılıklı olarak tanınması için tam olarak yetkin hale gelmesi beş yıl alacak,” dedi.
Sivil Havacılık Otoritesi CAA direktörü Tim Johnson ise şunları söyledi: “2016 referandumundan bu yana, Avrupa sisteminden ayrılırken Birleşik Krallık şirketlerinin tasarım sertifikası sorumluluklarını üstlenmeye hazırlanıyoruz. Gelecekte yeni ve mevcut havacılık teknolojilerinin etkinleştirilmesinde üzerimize düşen rolü oynamayı dört gözle bekliyoruz. ” (Financial Times)