Değerli okurlarım, bu hafta enteresan ilişkiler yumağına bir girizgâh yapacağız. Öncelikle; FETÖ’nün “Yerel Yönetimler İmamı” olduğu iddia edilen ve yaklaşık 7 aydır Hatay F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Mersin’in MHP’li Büyükşehir Belediyesi’ne ait Mersin Ulaşım Toplu Taşıma İşletmeciliği Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nin Yönetim Kurulu Üyeliğini yapan Erkan KARAASLAN’a bakalım. Sayıştay Raporlarında anılan büyükşehir belediyesi şirketinin ilk faaliyet yılında toplam sermayesinin 1/3’ünü kaybederek ciddi bir dönem zararı yaptığı, yaklaşık 121 Bin Türk Lirasının Erkan KARAASLAN’a ödendiği ve Türk Hava Kurumu’ndan yaklaşık 57 Bin Türk Lirası tutarında hava aracı kiralaması yapıldığı tespit edilmiştir. Şimdilik bu tespitler bir kenarda dursun; mevcut veriler ışığında herhangi bir kurumu zan altında bırakmak gibi bir gayretim olmayacak.
Asıl bu haftaki yazımızda Yükseköğretim Kurulu Denetim Raporuna da göz atacağız. Türk Hava Kurumu Üniversitesi’nin en yetkili karar organı olan Mütevelli Heyetinde karşımıza enteresan olaylar çıkmakta. İlgili dönemlerde neler olmuş bitmiş; ciddi manada düşündürücü nitelikte. Bu kurulda kimler yer almadı ki? Turgut Özal Üniversitesi’nde FETÖ/PDY kapsamında kapatıldığı tarihte Anabilim Dalı Başkanı olan Prof. Dr. Tacettin GÜÇER’den tutun Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından rektör vekilliği görevinden alınan Prof. Dr. Alim IŞIK’a kadar bir çok isim bu heyette görev yürüttü.
Kurum, Vakıf ve Üniversiteye ait tepe yöneticiliklerinin hepsini aynı anda kendi üstünde toplayan Emekli Tuğgeneral Kürşat ATILGAN, aldığı kararlarda da usule aykırı hareket edince Yükseköğretim Kurulu’nun süzgecine takıldı ve denetimde bu durum usule aykırı uygulama şeklinde yer aldı. Mütevelli Heyet tarafından tüm yetki ve sorumlulukların tek bir kişiye verilmesinin uygun olmadığı raporlandı ve düzeltme istendi.
Son dönemlerde Üniversitenin Mütevelli Heyetinde yeni kıpırdanmalar oldu ve Sezgin Baran KORKMAZ göreve getirildi; kendisi Borajet Havayollarını satın alan SBK Holding Yönetim Kurulu Başkanı. Kürşat ATILGAN’ın oğlunun da aynı zamanda Borajet Havayolları’nda çalıştığı biliniyor. 22 Nisan 2010 tarihinde işletme ruhsatını alan Borajet Havacılık Taşımacılık Uçak Bakım Onarım ve Ticaret A.Ş.’nin iddia edildiği şekliyle; GE Capital Aviation Services firmasından 5 adet Embraer 190, AerCap firmasından 3 adet Embraer 190-E2 ve 2 adet Embraer 195-E2 tip olmak üzere kiralayarak operasyonunu devam ettirdiği toplam 10 adet Brezilya yapımı yolcu uçağı bulunuyor.
Belli bir dönem hava sahası kullanım ücretlerini ödeyemediği için Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı (Eurocontrol) yaptırımıyla Manchester Havalimanı’nda TC-YAT tescil işaretli uçağının kalkışına izin verilmediği yönünde iddialarda bulunmaktaydı. Ayrıca; Türk Hava Yolları Anonim Ortaklığı’nın ise Borajet Havayolları ile olan işbirliğini bir süre önce sonlandırdığını biliyoruz.
Amerika Birleşik Devletlerinde de faaliyet gösteren SBK Holding’in Borajet Havayollarını satın alma işlemine kadar havacılık alanındaki operasyonel faaliyet ve birikimine ilişkin basına yansıyan bir veriye ulaşamadık. Sezgin Baran KORKMAZ ise halen Mütevelli Heyet üyesi olarak Türk Hava Kurumu Üniversitesi’nin en kritik ve hassas kararlarının alınmasında sorumluluk üstlenmektedir. Havacılık serüvenine de acaba bu münasebet doğrultusunda girmiş olabilir midir? THK’nın aklıyla hareket edenin vay haline.
Lakin dikkat etmedilir ki; sorumluluk aldığı üniversitede FETÖ/PDY soruşturması kapsamında yurtdışı çıkış yasağı almış akademisyenler bile bulunuyor (!) ve kendisi şayet bu kişi/kişilerin Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na akademik birim yöneticisi olarak teklif edilmesi sırasında alınan kararlara imza atıyorsa mevcut Beştepe temasları kapsamında büyük bir risk alınmamakta mıdır? Bu tip zafiyetlerin her zaman basına yansıması kuvvetle muhtemel olduğuna göre Üniversitenin üst yönetimi bu konuda ne kadar şeffaf oldu?
Haftaya görüşmek üzere.