Boeing’in önemli tedarikçisi iflas koruma için başvuru yaptı

boeing-tedarikcisi

Boeing’in tedarikçilerinden biri olan TECT Aerospace, acı çeken havacılık sektöründeki en son zayiat oldu. 5 Nisan’da ABD’de iflas başvurusunda bulundu. Bu, geçen yıl artan iflasların ardından geldi. Ancak Boeing’in desteğiyle üretim devam edecek.

Boeing’in önemli bir tedarikçisi olan TECT Aerospace, bu hafta iflas koruması için başvuruda bulundu. Puget Sound Business Journal’ın haberine göre , TECT Aerspace’in mevcut borçlarının 100 milyon ila 500 milyon dolar arasında olduğu tahmin ediliyor. Şirketin varlıkları ise 50 milyon ile 100 milyon dolar arasında tahmin ediliyor.

İflas, devam eden 737 MAX üretiminin askıya alınması ve COVID-19 kaynaklı yavaşlamanın kombinasyonundan kaynaklanıyor. Mali yönden zaten 2019 yılında üretimdeki ciddi yavaşlamadan etkilendi ve maksimum borçlanma kapasitesine ulaştığını açıkladı. Bu durum daha sonra 2020’den itibaren salgın nedeniyle daha da kötüleştirildi.

Şirket yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Borç verenleri, müşterileri ve tedarikçileri ile on beş aylık özenli çalışmanın ardından, mahkeme dışında yeniden yapılanmaya yönelik tüm çabaları tükettikten sonra TECT, düzenli ve organize bir Bölüm 11 işleminin alacaklılarının yararına olduğu sonucuna varmıştır”

TECT Aerospace’in genel merkezi Wichita’dadır ve Park City, Wellington ve Everett’de üretim tesisleri bulunmakta. Bu üretim tesislerinin tümü Bölüm 11 başvurusuna dahil edilmiştir. Nashville’deki tesis dahil değildir.

Şirket, özellikle 737 MAX’ın parçalarında Boeing’in kilit tedarikçisidir. Şirket web sitesine göre, “uçuş açısından kritik mekanik ve yapısal parçaları bir araya getiriyor. Bu, gövde yapılarını, kanat bileşenlerini, iniş takımı yapılarını, payandaları ve motor yuvalarını içeriyor.

737 MAX’ın üretimi elbette önemli ölçüde yavaşladı. Endonezya ve Etiyopya’daki kazaların ardından Mart 2019’da uçaklar yere indirildi. Üretim yavaşladı ve Ocak 2020’de beklemeye alındı . Mayıs 2020’de yeniden başladı ancak eski oranının oldukça altında kaldı. Yerleştirilmeden önce, üretim ayda 52 uçaktı (57’ye çıkarılması planlanıyor).

Bölüm 11 iflas koruması, şirketin alacaklıların alacaklarından korunurken faaliyetlerine devam etmesine ve mali durumunu yeniden düzenlemesine izin verecektir.

Şirket iflastaki yeniden yapılanma sürecinde faaliyetlerine devam edecek. Wall Street Journal’a göre, operasyonların devam etmesi için Boeing finansmanında 60.200.000 dolar sağladı. Boeing ayrıca Everett tesisi için bir alıcı bulmaya yardımcı oluyor.

TECT Aerospace, yavaşlayan üretimden muzdarip olan tek tedarikçi değil. Haziran 2020’de Spirit AeroSystems’e 737 MAX gövdesinde çalışmayı durdurması söylenmişti. TECT Aerospace gibi Spirit AeroSystems de Wichita merkezli ve ek üretim yerleri var. 737 MAX üretimi durduktan sonra zaten  gönüllü personeline işten çıkarma teklif etmişti. Ancak yavaşlamanın fazlalaşması ile işte çıkarılmayan birçok çalışanın geçici izine çıkmasına yol açtı.

Exit mobile version