Boeing'in Mayıs Ayı Uçak Teslimatlarında %52'lik Düşüş

Boeing’in Mayıs Ayı Uçak Teslimatlarında %52’lik Düşüş

Boeing, Mayıs ayında uçak teslimatlarında önemli bir düşüş yaşadı. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla müşterilere sadece 24 ticari jet teslim edilerek %52’lik bir azalma kaydedildi. Bu düşüş, şirketin bekleyen işlerle ilgilenmek ve üretim kalitesini iyileştirmek amacıyla üretim hızını yavaşlatmasıyla ilişkilendiriliyor.

Şirket, 5 Ocak’ta bir 737 MAX 9 jetinde havada bir kapı tapasının patlamasıyla sonuçlanan bir olayın ardından artan düzenleyici inceleme altına alındı. Bu nedenle Boeing, MAX tek koridorlu jetlerinin üretimini azalttı. Mayıs ayında Nisan ayına kıyasla üç adet daha fazla MAX jeti teslim edilmesine rağmen, ayın toplam teslim edilen 19 MAX jeti, Mayıs 2023’te teslim edilen 35 jetin %45 altında kaldı.

Müşterilerden ödemelerin büyük bir kısmı teslimat sırasında alındığı için, teslimatlar uçak üreticileri için kritik bir finansal ölçüttür. Dolayısıyla Boeing’in teslimat oranının düşmesi, gelirleri üzerinde doğrudan etkiye sahiptir.

Boeing ayrıca, Mayıs ayında tamamı Eva Air’e yönelik dört yeni brüt sipariş aldığını duyurdu. Böylece şirketin bugüne kadarki brüt sipariş sayısı 142’ye ulaştı. Ancak iptaller ve dönüşümler hesaba katıldığında, 2024’ün başından bu yana net toplam sipariş sayısı 103 oldu. Birikmiş işlerin kalitesine ilişkin yapılan diğer ayarlamalar sonucunda, bu yıl için 130 uçaklık bir düzeltilmiş net sipariş rakamı elde edildi.

Boeing’in sipariş birikimi 31 Mayıs itibariyle hafif bir düşüşle 5.646’dan 5.625’e geriledi.

Buna karşılık, Boeing’in Avrupalı rakibi Airbus’ın Mayıs ayı uçak teslimatları da geçen yılın aynı dönemine göre %16’lık bir düşüşle 53 uçağa geriledi. Airbus yılbaşından bu yana 256 uçak teslim etti.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir