Boeing’in Arızalı Starliner Mekiği Mürettebatsız, White Sands'e İndi

Boeing’in Arızalı Starliner Mekiği Mürettebatsız, White Sands’e İndi

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Boeing’in arızalanarak Uluslararası Uzay İstasyonu’nda mahsur kalan Starliner mekik kapsülünün mürettebatsız olarak Dünya’ya döndüğünü duyurdu.

NASA’nın açıklamasına göre, Butch Wilmore ve Suni Williams isimli astronotları taşıyan Starliner mekik, Haziran başından bu yana teknik sorunlar nedeniyle ISS’de bekliyordu. Mekik, otomatik pilot sistemiyle ABD’nin New Mexico çölündeki White Sands Uzay Limanı’na başarılı bir iniş gerçekleştirdi.

Starliner mekiği, ilk kez 5 Haziran’da uzaya gönderilmiş ve iki kez ertelenmişti. Ancak, mekikte meydana gelen helyum sızıntısı nedeniyle yapılan detaylı incelemelere rağmen sorunun kaynağı tespit edilemedi. Bu sebeple, aracın Dünya’ya dönüşü dört kez ertelenmişti.

NASA, arızalı kapsülü kullanarak astronotları Dünya’ya geri getirmenin büyük riskler taşıdığına karar verdi ve astronotların 2025 Şubat ayına kadar uzayda kalacağını açıkladı. Wilmore ve Williams, SpaceX’in Dragon uzay aracıyla Crew-9 görevinde geri dönecekler. Bu nedenle, bir hafta sürecek test uçuşu sekiz aydan fazla sürecek.

Son olarak, NASA, arızalı Starliner mekiğinin iniş anını sosyal medya platformu X üzerinde paylaştı. Bu olay, Boeing ve NASA için önemli bir test sürecinin ardından yaşanan kritik bir gelişmeyi işaret ediyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir