Boeing’den yine kötü haber… 787 yine sorunlara yol açıyor

Boeing

Boeing 787’nin üretimiyle ilgili sorunların sonu gelmeyecek gibi görünüyor. Reuters’a göre yeni jetlerin teslimatı yine ertelenebilir. Boeing’in Dreamliner teslimatlarına ancak Mart ayında devam etmesine izin verilmiş, Şubat ayında da dokümantasyon sorunları nedeniyle teslimatlar durdurulmuştu. Şimdi ne olacak?

90 uçak denetlenmeli

Boeing, Boeing 787’nin üretiminde yine üretim hataları meydana geldiğini açıkladı. Halen üreticinin elinde bulunan 90 uçağın tamamının incelenmesi ve gerekirse onarılması gerekiyor. Bunun uçak başına iki haftaya kadar sürebileceği tahmin edilmekte.

Bu kez Salt Lake City’deki üretim tesisinde üretilen kuyruk düzlemi alanında sorunlar var. Kuyruk düzlemi uçağın arka kısmında yer alır ve uçağı havada yatay olarak dengede tutar. Uçağın yüzeyinde boşlukları doldurmak için kullanılan bir dolgu malzemesi spesifikasyonları karşılamamakta.

Bu kusura sahip olduğundan şüphelenilen uçakların teslimatları durduruldu. Boeing, halihazırda hizmette olan Dreamliner’ların da bu sorundan ne ölçüde etkilenebileceğini veya bu sorunun ne zamandan beri var olduğunu açıklamadı. Bu uçakların incelenmesi ya da onarılması gerekip gerekmeyeceği dair bir bildirimde yapılmadı.

Boeing daha geçen hafta Dreamliner üretiminin ayda üçten dörde çıkarılacağını duyurmuştu.

Halihazırda teslim edilmiş uçaklar için tehlike yok

ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA), halihazırda hizmette olan uçaklar için herhangi bir güvenlik riski bulunmadığını açıkladı. Ancak FAA, geçmişte üreticiye çok fazla otokontrol tanıdığı için hatalarını kabul etmek zorunda kaldığından, tüm sorunlar kanıtlanabilir bir şekilde ortadan kaldırılana kadar Boeing 787 teslimatlarına devam etmek için yeşil ışık yakmıyor.

Türk Hava Yolları, Suudi Arabistanlı havayolu şirketi Riyadh Air ya da Air India gibi filolarını genişletme planlarını açıklayan pek çok havayolu şirketinin bu gelişme karşısında sipariş konularını yeniden değerlendireceği kesin.

Boeing şimdiden bazı müşterilerini mevcut teslimatlarda kısa süreli gecikmeler olabileceği konusunda bilgilendirdi. Bununla birlikte, bu yıl 70 ila 80 uçağın teslim edilmesi öngörülüyor.

©AirlineHaber.com

Not: Haber sitemizde yapılan havacılık haberleri kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Exit mobile version