Boeing’de Grev Sona Erdi: İşçilere %38 Maaş Artışı ve Emeklilik İadesi Anlaşması

Boeing’de Grev Sona Erdi: İşçilere %38 Maaş Artışı ve Emeklilik İadesi Anlaşması

ABD merkezli havacılık devi Boeing’de, ABD’nin batı yakasındaki fabrikalarda çalışan işçilerin 13 Eylül’de başlattığı ve 53 gün süren grev sona erdi. Grev, sendikanın dört yıl boyunca %38 maaş artışı ve on yıl önce kaybedilen tanımlanmış emeklilik maaşının geri verilmesi taleplerinin kabul edilmesiyle sonuçlandı.

Boeing Üretime Dönüyor: Her İşçiye 12.000 Dolarlık Onay İkramiyesi

Boeing ile sendika arasında varılan yeni anlaşma, Boeing’in yıllık maaş bütçesine 1,1 milyar dolarlık bir yük getirdi. Anlaşmaya göre, her bir işçi 12.000 dolar onay ikramiyesi alacak. Şirket, grevin sona ermesiyle birlikte üretime dönmeye hazırlanıyor.

Grev Boeing’in Satışları ve Üretimini Nasıl Etkiledi?

Boeing’in en çok satan modelleri arasında yer alan 737 Max, 767 ve 777 geniş gövdeli uçaklar üzerinde çalışan yaklaşık 33 bin makinist, taleplerini karşılamak amacıyla iş bırakmıştı. Grev, şirketin ticari uçak üretimini büyük oranda durma noktasına getirdi ve Boeing’i mali açıdan zorladı. Boeing ve sendika liderleri, 1 Kasım’da geçici bir anlaşmaya vardıklarını duyurarak süreci resmen sona erdirdi.

2008 Grevinin Maliyeti ve 737 Max Krizi Boeing’in Mali Durumunu Nasıl Etkiledi?

Boeing’in tarihinde bir diğer uzun grev de 2008 yılında yaşanmış, sekiz hafta süren bu grev şirkete günde yaklaşık 100 milyon dolara mal olmuştu. Şirketin bugün, 2008’den daha kötü bir mali durumda olduğu belirtiliyor. Özellikle 737 Max model uçakların 2018 ve 2019’daki kazalarının ardından Boeing’in 27 milyar dolarlık bir kayıp yaşadığı biliniyor. Ayrıca Boeing’in 500 milyar doları aşan devasa bir sipariş birikimi bulunuyor.

Exit mobile version