BOEING YENİ YAZILIMINI TANITTI…

Manevra Karakteristiği Artırma Sistemi (MCAS) uçuş kontrol sistemi , 737 MAX için uçağın stabil dengesini artırmak üzere tasarlandı ve onaylandı.
MCAS, manuel uçuşlarda, flaplar yukarıdayken, Angel of Attack etkinleştirilmek üzere tasarlanmıştı.
Boeing, AOA sensörleri hatalı veri sağladığında dahi ek koruma sağlamak için MCAS yazılım güncellemesi geliştirmiştir.
Yeni yazılım, yüzlerce saat analiz, laboratuvar testi ile simülatör de doğrulama testlerine tabi tutulmuştur. Federal Havacılık İdaresi (FAA) temsilcileriyle uçakta gözlemci olarak sertifikasyon testi de dahil olmak üzere iki test uçuşu gerçekleştirdi.
Ek koruma katmanları şunları içeriyor:
·       Uçuş kontrol sistemi her iki AOA sensöründen gelen verileri karşılaştıracak. Sensörler, flaplar yukarıdayken  5.5 derece veya daha fazla olması durumda, MCAS sistemi aktif olmayacaktır. Kokpitte ki bir gösterge pilotları uyaracaktır.
·       MCAS normal olmayan koşullarda etkinleştirilirse, yalnızca bir AOA veri alacaktır. MCAS’ın çoklu veri girdisi sağlayacağına dair bilinen veya öngörülen bir arıza koşulu yoktur.
·       Pilotların MCAS sistemini devre dışı bırakma ve manuel kontrol etme şansı devam edecek. Güncellemeler zorlu uçuş koşullarında pilotların iş yükünü azaltacaktır. Ayrıca hatalı veriler MCAS ın aktif olmasına engel olacaktır.
Yazılım güncellemesinin onaylanması konusunda FAA ve otorite kurumlarla birlikte çalışmaya devam ediyoruz.
Eğitim
Pilotların Boeing 737 tipi eğitimleri için en az 21 gün  eğitmenlerden simülatör ve teorik eğitimleri almaları gerekiyor.
Boeing Yazılım güncellemesiyle birlikte onayının ardından kurslarına başlamayı planlıyor. Mcas fonksiyonu olmak üzere diğer tüm prosedürler tekrar gözden geçirilecek. Speed Trim sisteminin üzerinde daha çok durularak pilotların daha iyi anlaması sağlanacak.
Boeing, yazılım güncellemesine eşlik etmek üzere güncellenmiş TCMB yarattı. Onaylandıktan sonra, tüm 737 MAX pilotlarına erişilebilir. Bu kurs, MCAS fonksiyonu, ilgili mürettebat prosedürleri ve ilgili yazılım değişiklikleri de dahil olmak üzere 737 MAX Speed ​​Trim Sisteminin daha iyi anlaşılması için 737 tipinde pilotlara hizmet vermek üzere tasarlanmıştır.
Boeing Pilotların ayrıca aşağıdaki dökümanları tekrar incelenmesini istiyor
·       Uçuş Ekibi Operasyon manuel bülten
·       Güncellenmiş speed trim non normal check list
·       QRH Güncellenmiş
NOT/ THY’nin ve B737MAX uçuran şirketlerin ilk yapacağı B737 MAX Simülatörleri hazırlayarak tüm filoyu bu konuyla ilgili eğitilmesi olacaktır.
Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin memuru, SHGM, DHMİ AOA VaneIndicator AoA Disagree lg

Exit mobile version