Boeing Son 747 Jumbo Jet’in Montajını Yapıyor

Atlas-Air-boeing--747-Jumbo-Jet

 

Son Boeing 747 yakında Boeing’in üretim hattından çıkacak. Son rötuşlar yapıldıktan sonra, son Boeing 747-8F kargo uçağı, son alıcı olan Atlas Air’e teslim edilecek ve artık üretilmeyecek.

Boeing’in ‘Queen of the Skies-Göklerin Kraliçesi’ lakabı ile ünlü B747 üretimi ilk olarak 1960’larda hava yolculuğuna olan talebin patlamasıyla başladı. Havayolları daha fazla yolcu taşımak için daha büyük uçaklara ihtiyaç duyarken bilet fiyatlarını da düşürdü. Pan American World Airways (Pan Am) kurucusu Juan Trippe, Boeing’den uzun mesafe uçabilen büyük kapasiteli bir yolcu uçağı üretmesini istedi.

Chicago merkezli uçak üreticisi Boeing, Juan Trippe’nin bu zorlu isteği üstlendi ve yaklaşık 50.000 çalışanı ile iki yıllık tasarım, üretim ve montajdan sonra, ilk Jumbo Jet Boeing 747 Şubat 1969’da havalandı. Pan Am ve diğer havayolları dar gövdeli Boeing 707’nin iki katı kapasiteye sahip olan bu dev uçaktan çok memnun kaldılar. Boeing 747 ilk kez uluslararası seyahati ekonomik hale getirdi ve uzun mesafeli uçuşlar nihayet herkes için ortak bir ayrıcalık haline geldi ve jumbojet’i havacılık endüstrisinde devrim yaratan uçak haline getirdi.

Pan Am, 1970 yılında New York’tan Londra’ya ilk Boeing 747’yi böyle tarihi bir uçağın ilk sahibi olarak uçurdu. Havayolu, Göklerin Kraliçe’sini o kadar çok sevdi ki, o zamanlar büyük bir sipariş olarak kabul edilen 20’den fazla sipariş verdi ve uçak 347 yolcu taşıyabildiğinden, kısa sürede British Overseas Airways Corporation (BOAC), Japan Airlines, KLM ve Qantas gibi birçok büyük havayolunu cezbetti ve siparişe zorladı.

Airbus’ın A380’i, jumbo jetlerle rekabet etmek için ortaya çıktığında bile, lansmanından 2019’a kadar 50 yıl boyunca, 747 popülerliğini korudu. Boeing, uçağın boyunu uzatarak ve yeni varyantlar sunarak Kraliçe’nin güçlü kalmasını sağladı ve havayollarının, neredeyse her önemli uluslararası taşıyıcının filosunda Boeing 747’ye sahip olana kadar uçağın ticari ve kargo hizmetleri için kullanmasını sağladı.

Kraliçe’nin sonu daha uzak bir gelecek için öngörülürken, yeni nesil 2 motorlu devrimcilerin devreye girmesi ve pandemi sırasında seyahat talebindeki çöküş, sonunun daha erken gelmesine neden oldu. Artan yakıt maliyetleriyle birleştiğinde, Boeing 747 artık eskisi kadar ekonomik değildi ve yalnızca birkaç küçük havayolu şirketi Kraliçe’yi kullanarak yolcu uçuşları gerçekleştiriyor. Yine de 747, kargo kapasitesi açısından bu zamanlarda hala kullanışlı olduğunu kanıtlıyor. Atlas Air ve UPS , filolarındaki hem -400F hem de -8F varyantları ile şu anda en büyük Boeing 747 operatörü olarak podyumda yer alıyor.

Boeing 747’lerin üretimi olmasaydı, üretici, diğer daha popüler modern geniş gövdeli Boeing 777 ve 787 Dreamliner’a daha fazla yüklenirdi. Boeing, B787 Dreamliner teslimatlarının yeniden başlamasına rağmen, 777X için hala pürüzsüz bir süreç yaşamıyor.

Exit mobile version