FAA, güvenlikten çok Boeing’i korumakla ilgileniyor

max-kazasi--faa

Boeing kazasında hayatını kaybedenlerin aileleri FAA’de değişiklik için bastırıyor

Boeing 737 MAX kazalarında ölen kişilerin yakınları, bu uçağı sertifikalandıran FAA üst düzey yöneticilerin değiştirilmesini talep ediyorlar. Aile üyelerinden birkaçı 5 Mayıs 2021 Çarşamba günü ABD Ulaşım Departmanının üst düzey yetkilileriyle bir araya geldi. Yüzlerce akraba ve arkadaş, Başkan Joe Biden’den FAA’in başkanı ve diğer üst düzey FAA yetkililerinin değiştirilmesini talep eden bir mektup imzaladı.

Boeing 737 Max’in ikinci ölümcül kazasında akrabalarını kaybeden aile üyeleri, Boeing’le fazla içli dışlı olmakla suçladıkları FAA federal havacılık üst düzey yetkililerinin görevden alınması yönündeki taleplerini yenilemek için Çarşamba günü Ulaştırma Departmanı yetkilileriyle bir araya geldi.

Aileler, Biden yönetiminin, Federal Havacılık İdaresi başkanı Stephen Dickson, FAA’nın en üst düzey güvenlik yetkilisi Ali Bahrami ve diğer iki kişinin görevden alınmasını talep etti.

Etiyopya’daki Max’in 2019’daki kazasında hayatını kaybeden yolcuların birkaç yüz akrabası ve arkadaşı, Başkan Joe Biden ve Ulaştırma Bakanı Pete Buttigieg’e görevden alınmalarını talep eden bir mektup imzaladı.

Mektupta; “FAA, güvenlikten çok Boeing’i ve havacılık endüstrisini korumakla ilgileniyor ve ilgilenmeye devam ediyor” diye yazdılar.

Bir Ulaştırma Departmanı sözcüsü, üst düzey yetkililerin ailelere sempati duyduklarını, departmanın güvenliğe olan bağlılığının altını çizdiklerini ve “ailenin endişelerini çok ciddiye aldıklarını” söyledi.

Aile üyeleri ve bazı milletvekilleri, FAA’nın Etiyopya’daki kazadan 5 ay önce Endonezya’da düştükten sonra MAX’lerin uçuştan alınmaları için neden emir vermediğini sorguladılar. Araştırmacılar, hatalı AOA sensörlerine dayanarak uçağın burnunu aşağıya veren ve pilotun müdahale edemediği otomatik uçuş kontrol sistemi MCAS’a odaklandılar. Bu iki kazada toplam 346 kişi öldü.

FAA ve diğer otoriteler, ancak ikinci kazadan sonra, dünyanın dört bir yanındaki tüm MAX’leri yere indirdiler. Boeing’in MCAS uçuş sistemini elden geçirmesinin ardından geçen yılın sonlarında uçağı uçmaya devam etmek için yeniden sertifikalandırıldı.

Yakın zamanlarda üretilen MAX’lerdeki hatalı elektrik topraklamasıyla ilgili yeni bir sorun, yaklaşık 100 tanesinin tekrar yerde kalmasına neden oldu. FAA, Boeing’in üretim hattındaki bir değişikliğin elektriksel topraklama sorunları yaratabileceğini nasıl fark edemediğini araştırıyor.

©AirlineHaber

Exit mobile version