Boeing, Askeri Durum Farkındalığını Artıracak Sensör Füzyonunu Tanıtacak

Boeing, Askeri Durum Farkındalığını Artıracak Sensör Füzyonunu Tanıtacak

Boeing, havadan ve uzaydan gelen verileri entegre ederek askeri durum farkındalığını artırmayı amaçlayan sensör füzyon teknolojisini tanıtmaya hazırlanıyor. Boeing Uzay, İstihbarat ve Silah Sistemleri Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Kay Sears, bu teknolojinin operatörlere, yerdeki veya kokpitlerdeki personellere, zamanında ve ilgili verileri ulaştırma hedefini vurguladı.

Boeing’in planı, ABD Hava Kuvvetleri için ürettiği E-7 komuta ve kontrol uçağından elde edilen verilerle, Millennium Space tarafından ABD Uzay Kuvvetleri için geliştirilen füze izleme uydularından gelen verilerin entegrasyonunu içeriyor. Bu hava-uzay füzyonu, askeri operasyonlara daha hızlı ve etkili bilgi sunmayı hedefliyor. Sears, bu teknolojiyi 16 Eylül’de Hava Uzay ve Siber Konferansı’nda tanıttı ve “Bu yıldırım düşmelerinin gerçekten var olduğundan emin olmamız gerekiyor” diyerek gerçek zamanlı verilerin önemini vurguladı.

LEO ve MEO Uydularıyla Füze İzleme

Boeing’in sensör füzyon çabası, Millennium Space’e verilen iki önemli uydu programını kapsıyor. Bunlardan ilki, ABD Uzay Geliştirme Ajansı için geliştirilen 414 milyon dolarlık düşük Dünya yörüngesi (LEO) füze izleme uyduları takımyıldızı olan “Foo Fighter” ağı. Bu uydular, hipersonik füzeler de dahil olmak üzere gelişmiş füze tehditlerini tespit etmek ve izlemek için elektro-optik ve kızılötesi sensörlerle donatılmıştır.

Şirket, ayrıca Millennium Space’in ABD Uzay Kuvvetleri için 500 milyon dolarlık sözleşme kapsamında inşa ettiği orta Dünya yörüngesi (MEO) füze uyarı uydularını da entegrasyon hedefi olarak belirledi. Sears, E-7 Wedgetail’in elektronik olarak taranan dizi radarıyla birleştirildiğinde, bu entegrasyonun çok alanlı bir operasyonel resim sağlayacağını belirtti.

Genişleyen Yetenekler ve Zorluklar

Birden fazla ordu tarafından kullanılan E-7 Wedgetail, hareket eden hava ve deniz hedeflerini aynı anda izleyebilir. Uzay tabanlı verilerin entegrasyonu, bu uçakların yeteneklerini önemli ölçüde genişletecek ve füze tehditlerinin daha büyük mesafelerde gerçek zamanlı izlenmesine olanak tanıyacak.

Sensör füzyonu çabası, Savunma Bakanlığı’nın silolanmış teknolojileri entegre etme yönündeki daha geniş girişimiyle uyumlu. Ancak, Sears, DoD’nin örgütsel yapısının bu tür entegrasyonları zorlaştırdığını belirtti.

Exit mobile version