featured

BOEING 757 VE 767'NİN PABUCU DAMA ATILABİLİR

Airbus, A321neo baz alınarak uzun menzil uçuşlar için geliştirilen A321LR modelinin testini Hamburg’da yaptı. 7400 kilometreye çıkan sefer uzunluğu sayesinde Airbus, ezeli rakibi Boeing’in eskiyen 757 ve 767 uçaklarının yerini almak istiyor.

Airbus’ın havacılık endüstrisini derinden etkileyebilecek yeni uçağı A321LR ilk uçuşunu yaptı.
A321neo modelinin yenilenmiş versiyonu olan Almanya’nın Hamburg kentinde bulunan fabrikadan kalktıktan sonra yaklaşık 3 saatlik bir sefer gerçekleştirdi.
Airbus tarafından yapılan açıklamada A321LR’nin Paris ve New York arasında sefer gerçekleştirebilecek düzey olduğu ve tek koridorlu jet kategorisinde 7400 kilometreyle dünyanın en uzun menzilli ve en geniş kabine sahip uçağı olduğu vurgulandı.
A321LR gövdesinde yeni bir kapı konfigürasyonunun kullanılacağı ve Airbus’un esnek kabin yerleşiminde 240 koltuğa imkan sağlayacağı da belirtiliyor.
Ayrıca menzili deniz aşırı uçuşlara uzatmak için biri önde ve ikisi kıç tarafında olmak üzere 3 opsiyonel yakıt tankı da eklenebilecek. Fransız firmanın yetkililerine göre bu tür uzun mesafeli uçuşlarda genelde iki sırada 175 koltuk konabiliyor.
BOEING 757 VE 767’NİN PABUCU DAMA ATILABİLİR
A321LR standart üretiminin kapasitesi tamamen yatabilen koltukları da dahil olmak 206 yolcu olması bekleniyor. Böylelikle uçak uzun zamandır hizmette olan ve Boeing tarafından üretilen 757 serisi uçakların yerini alabilir.
A321LR’nin geliştirilerek 97 tona çıkarılan maksimum kalkış ağırlığı, yaşlanan Boeing 757 ve 767 uçaklarını yenilemek isteyen havayolu şirketlerinin taleplerini karşılamaya yetecek düzeyde.
Airbus böylelikle geniş tek koridorlu ticari uçak satışında yüzde 25 önünde olduğu Boeing’i daha geride bırakmayı hedefliyor.
Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin memuru, SHGM, DHMİ nRblc 1517546169 8616
Airbus yeni serisi A321LR’nin ilk müşterisini açıklamazken uçağın sertifikasyonu almak için 100 saatlik uçuşa daha ihtiyacı olduğu, yılın 2. çeyreğinde bu işlemin tamamlanarak full A231LR modelinin yıl sonunda hizmete girmesi amaçlanıyor.
BOEING YENİ MODELLE CEVAP VEREBİLİR
Öte yandan, Boeing de yeni, iki koridorlu 200-270 kişilik bir jetle dahan geniş bir pazara ulaşmayı hedefliyor. Söz konusu uçaklarla ilgili kararın bu yıl alınması bekleniyor. Amerikalı firmanın, 757 modellerinin yerine konacak uçaklarda güncellemeden ziyade 270 koltuklu, tamamen yeni bir model ile daha büyük bir fırsat yakalanabileceği görüşünde olduğu belirtiliyor.
Boeing, ezeli rakiplerinin A321LR ile yaptıklarını kabul etse de yer işgal eden 3 yardımcı yakıt tankına dikkati çekerek en uzun menzilli 737 MAX modelinde bunun tek tankla sağlandığını belirtiyor. Boeing, geçen sene uzun mesafeli uçuşlarda geniş gövdeli 737 MAX serisiyle Airbus’ı geride bırakmıştı.
Bununla birlikte Airbus’ın henüz ilk testlerini yapıyor olmasına rağmen A321LR için geliştirme çalışmalarına devam ettiği de gelen haberler arasında.
Reuters’a göre uçağın azami kalkış ağırlığının, mevcut kanat teknolojisine yapılacak ince ayar ve yüksek motor itiş gücü gerektiren daha güçlü iniş takımlarıyla 100 tona çekilmesi planlanıyor.
İkinci bir seçenek ise daha hafif ancak geniş kanat sistemiyle motor gücünden tasarruf sağlanması fakat bunun maliyetinin daha yüksek olmasına kesin gözüyle bakılıyor.
Airbus bu planlarla alakalı bir cevap vermiş değil.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir