Boeing, 747 Jumbo Jet üretimini sonlandırıyor

Boeing,-747-Jumbo-Jet-üretimini-sonlandırıyor

 

Boeing, elinde bekleyen siparişlerin bu yıl içinde yerine getirilmesinin ardından artık 747 Jumbo Jet üretmeyecek. Gökyüzünün Kraliçesi, yarım yüzyılı aşan uzun ve görkemli bir geçmişe sahip. Ancak uçak yapımcısı son 747’yi bu yıl içinde teslim ettiğinden Jumbo Jet üretimi sona erecek.

Boeing, UPS’in son 747-8F’ini teslim ettiğini doğruladı. Son 5 adet üretildiğinde bunlar Atlas Air’e ve UPS’e teslim edilecek.

Boeing, Jumbo’nun çeşitli versiyonlarını üretti. Bunların en yenisi ve en büyüğü, 2005 yılında piyasaya sürülen 747-8 tipidir. 747-8, birisi kargo ve diğeri 747-8I olarak bilinen yolcu uçağı olmak üzere iki tip olarak üretildi.

Boeing başlangıçta bu tip için yaklaşık 300 sipariş alacağını öngörmüştü, ancak uçak sipariş almakta zorlandı. Şirket verilerine göre, 48 yolcu uçağı ve 102 adet 747-8F teslim edildi. 8I yolcu varyantı bir süredir üretimden kalkmış olsa da, kargo uçağına olan talep üretim hattını çalışır durumda tuttu.
Bir Boeing sözcüsü, teslim edilecek yalnızca 5 adet 747’nin kaldığını ve bunların hepsinin kargo uçağı olduğunu söyledi. Son teslimatın bu yıl Ekim ayında Atlas Air’e yapılması planlanıyor. Kalan 5 uçaktan dördü Atlas Air’in filosuna katılacak, biri de kargo devi UPS’e gidecek .

21. Yüzyılın başlangıcı ile birlikte küresel havacılık endüstrisinde yeni bir akım ortaya çıkmıştır. Teknoloji ilerledikçe ve çift motorlu uçaklar ETOPS için daha yetenekli hale geldikçe, havayolları çok yakan dört motorlu jetlerden uzaklaşmaya başladı. COVID-19 salgını, yolcu sayılarını yıllarca bastırarak durumu daha da kötüleştirdi. Ancak 747-8I siparişinin olmamasının tek nedeni bu değil.

Airbus, en yeni 747-8’in duyurulmasından birkaç yıl sonra A380’i üretmeye başladı. British Airways ve Emirates gibi 747’yi düşünen birçok havayolu şirketi, bunun yerine A380’i tercih ettiğinden, Avrupalı üretici Boeing için büyük bir darbe oldu.

Pandeminin zirvesi sırasında, birçok havayolu jumbo jetlerinin geleceğiyle ilgili zor kararlar vermek zorunda kaldı. Airbus A380’ler uzun süreli depolamaya gönderildi, ancak eski 747’ler çoğu durumda yeterince şanslı değildi. Pandemi, gökyüzündeki eski 747 varyantlarının varlığını daha da azalttı.

Seyahat talebi henüz pandemi öncesi seviyelere ulaşmadığı için, büyük jumbo jetlere olan ihtiyaç gerçekten mevcut değil. Dahası, endüstri uzmanları, daha iyi alternatifler yavaş yavaş ortaya çıktığından, bu ihtiyacın geri dönüp dönmeyeceğini sorguluyor. Büyük yolcu kapasitesi ve uzatılmış menzil, jumbo jetleri arzu edilir kılan iki özelliktir. Ancak, yolcu sayıları hala düşük olduğundan, havayolları bu uçakları düşük doluluk oranlarıyla uzun mesafeli rotalarda kullanmak zorunda kalıyor.

Airbus’ın A321XLR gibi bazı dar gövdeli-tek kridorlu uzun menzilli uçaklar bu zorunluluğu değiştirebilir. Transatlantik rotalarda duraklama olmaksızın hizmet vermek için yeterli menzile sahip tek koridorlu bir uçak, özellikle uzun mesafeli, yolcu talebi düşük rotalarda havayolları için ezber bozan bir unsur olabiliyor.

Exit mobile version