Boeing 747 16 uçuştan sonra hurdaya çıkarıldı

Boeing-747

Özel VIP jet olarak yapılandırılan Boeing 747, 16 kez havalanarak sadece 30 saat hizmet verdikten sonra hurdaya çıkarılıyor.

Başlangıçta bir Suudi kraliyet ailesi için tasarlanan uçak, Fransa, İsviçre ve Almanya sınırında bulunan EuroAirport Basel Mulhouse Freiburg’da neredeyse 10 yıl boyunca yerde bekledi.

Lüks bir iç mekanla donatılması gerekiyordu, ancak bu hiçbir zaman gerçekleşmedi ve yeni bir alıcı bulamayan uçak sonunda emekli uçakların süresiz olarak depolandığı uçak mezarlığı olarak kullanılan Arizona’daki Pinal Airpark’a uçtu.

Bir kraliyet için uygun

Uçak bir BBJ, yani “Boeing Business Jet” – Boeing’in hükümetleri ve kurumsal müşterileri hedefleyen jet uçaklarının ağır modifiye edilmiş versiyonları. Uçağın 10,000 milin üzerindeki menzili ve yaklaşık 5,000 feet karelik kabin alanı başka hiçbir iş uçağıyla kıyaslanamaz.

Aynı zamanda Boeing 747’nin şimdiye kadar üretilmiş en gelişmiş modeli olan 747-8 varyantı ilk kez 2010 yılında uçmuş ancak işletmesinin pahalı olması nedeniyle ticari başarı elde edememişti. Sonuncusu 2023’ün başlarında kargo operatörü Atlas Air’e teslim edildi.

Boeing bugüne kadar 250’den fazla BBJ sattı, bunların büyük çoğunluğu daha geniş bir pazar cazibesine sahip olan 737’lerdi. Büyük, pahalı, dört motorlu BBJ 747-8’in satışı daha zordu.

Havacılık analiz firması Cirium’da kıdemli analist olan Connor Diver, “Bu uçaktan toplamda on tane üretildi ve emekli edilen ilk uçak” dedi.

Bu uçak Suudi Arabistan hükümeti ve özellikle de Veliaht Prens Sultan bin Abdülaziz El-Suud için tasarlanmıştı, ancak planlanan teslimattan sadece birkaç ay önce 2011 yılında öldü. Zorunlu bir kayıt kodu olan N458BJ kodu verilen uçak ilk olarak Mayıs 2012’de test için uçtu ve Haziran 2012’de resmi olarak teslim edildi.

Alıcı yok

Kıdemli analist Connor Diver’a göre, 2017’de yaklaşık 350 milyon dolarlık orijinal liste fiyatından 95 milyon dolara satışa çıkarıldı fakat alıcı bulamadı.

Boeing uçağı 2022 yılında Aircraft Finance Germany adlı bir uçak ticaret şirketinden geri satın aldı. Uçak 15 Nisan 2022’de Arizona’ya uçarak havadaki süresine 10 saat daha ekledi ve bu da toplam uçuş süresinin yaklaşık dörtte birini temsil ediyordu. Basel’den yaptığı son kalkış, planespotters tarafından YouTube’da ölümsüzleştirildi.

Exit mobile version