Boeing 737 Max uçaklarında yeni sorun…

Boeing

Boeing’in Mart 2023’te 737 MAX jet teslimatlarında artış olduğunu bildirmesinden birkaç gün sonra, havacılık şirketi 13 Nisan 2023 Perşembe günü, tedarikçi Spirit AeroSystems’in (Wichita, Kansas) bir parçasındaki yeni bir kusur nedeniyle kısa ve orta mesafeli jet teslimatlarının önemli ölçüde gecikeceğini açıkladı. ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA) bilgilendirildi ancak herhangi bir güvenlik riski bulunmadığı belirtildi. Kusur, tamamlanmış ancak henüz müşterilerine teslim edilmemiş MAX’lerin yanı sıra şu anda montaj hattında olan jetler üzerinde yeniden çalışmayı gerektiriyor.

Tedarikçi Spirit AeroSystems, yeni keşfedilen sorunun dört yıldır var olabileceğini ve bugüne kadar üretilen çoğu 737 MAX jetini etkileyebileceğini söyledi. Yeni 737MAX’lerde bilgisayar hataları nedeniyle meydana gelen iki korkunç kazanın (2018 ve 2019’da toplam 346 kişinin ölümüyle sonuçlanan) ardından uçaklar ateş altında kalmış ve ardından bu tipteki tüm uçaklar uzun bir süre için yere indirilmişti.

Boeing’den yapılan açıklamada, “Bu acil bir uçuş güvenliği sorunu değildir ve hizmetteki filo güvenli bir şekilde çalışmaya devam edebilir” denildi. Bununla birlikte, sorunun hem üretimdeki hem de teslimata hazır jetlerden oluşan önemli sayıda teslim edilmemiş 737 MAX’ı etkilemesinin muhtemel olduğu belirtildi. Gerekli düzeltme çalışmaları yapılana kadar, üretici kısa vadede daha az 737 MAX teslimatı beklemektedir.

ABD’li tedarikçi Spirit, MAX gövdesinin tamamını Wichita, Kansas’ta üretiyor. Boeing, bazı 737 MAX 7’lerin, MAX 8’lerin ve MAX 10’ların dikey stabilizatörüne iki bağlantı parçası takmak için “standart olmayan bir üretim süreci” kullandığını açıkladı. Söz konusu bağlantı parçaları, kanattın gövdeye bağlandığı sekiz noktadan ikisi. Parçalar Federal Havacılık İdaresi spesifikasyonlarına uygun değildir ve gerçek bir kalite sorunu yaratmaktadır. Tedarikçinin açıklamasında “Spirit, etkilenen gövdeler için bir inceleme ve onarım geliştirmek için çalışıyor” deniyor.

FAA yaptığı açıklamada, “Boeing tarafından sağlanan gerçeklere ve verilere dayanarak, acil bir güvenlik sorunu olmadığını bildirdi. Güvenlik ajansı, “FAA, Boeing ile yakın iletişim halindedir ve etkilenen tüm yeni uçakları teslimattan önce değerlendirmeye devam edecektir” diye ekledi.

Teslimatların uzun bir süre askıya alınması ve küresel bir karaya oturmanın ardından jetin Aralık 2020’de hizmete dönmesinden bu yana 750’den fazla MAX müşterilere teslim edildi.

©AirlineHaber.com

Exit mobile version