Alaska Havayolları’na ait Boeing 737 MAX 9 tipi uçağının havada kabin panelinin patlaması, havacılık sektöründe önemli gelişmelere yol açtı. Amerikan havayolu şirketi Alaska Airlines, 5 Ocak’ta yaşanan olayın ardından Boeing’e yönelik eleştirilere maruz kaldı. Bu kaza, pandemi nedeniyle azalan uçak arzının daha da büyümesiyle birlikte eski uçaklara olan talebi artırıyor.
Leasing firması Avolon’a göre, Boeing ve Airbus’taki pandemi kesintileri ve diğer sıkıntılar sektörün şu anda yaklaşık 3 bin uçak eksik çalıştığını gösteriyor. Boeing’in kaza karışan uçağının üretiminin kısıtlanması, havayollarını eski uçakları daha uzun süre uçurmaya zorluyor.
Havacılık analiz şirketi Cirium’un analisti George Dimitroff, bu durumun arz sıkıntısını artırdığını ve sektörün dengeli bir pazara dönmesinin 2027’ye kadar sürebileceğini belirtiyor.
Havayolu şirketleri, Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nin (IATA) 2024 yılında 4,7 milyar yolcu talebini karşılayacak büyük filolara sahip olmak için daha yüksek fiyatlar ödemeye hazırlar. Bu hafta Dublin’de gerçekleşen büyük bir toplantıda, arz sıkıntısı en büyük kiralayıcıların birçoğuna ev sahipliği yaparak ana gündem maddesi oldu.
Dünyanın en büyük uçak tüccarı ve kiralayıcısı AerCap’in CEO’su Aengus Kelly, bazı havayolu şirketlerinin kiraladıkları uçakları satın almayı tercih ettiğini ve bu durumu “Havayolu şirketlerinin yaşanan sorunların yakın zamanda çözülmeyeceğini bildiklerinin bir işareti” olarak yorumladı.
Kira fiyatları, MAX model uçak öncesinde gelen 10 yaşındaki bir Boeing 737-800 için Ocak 2023’te 183 bin dolar iken Ocak 2024’te aylık 220 bin dolara kadar çıktı. Boeing, 737 MAX ailesinin üretimini artırmayı planlıyordu ancak Alaska Airlines’ın uçuşundaki panel patlaması, düzenleyici gözetimin yavaşlamasına neden olarak üretim artışını etkiledi.