Bitmeyen inşaata eylem bahanesi

Üçüncü havalimanı inşaatının üç pistten oluşan terminalinin açılışının yapılacağı 29 Ekim’e yetişmeyeceği iddia edildi
İGA yönetiminin ve inşaattaki bütün alt yüklenici (taşeron) firmalarının bunu bildiği ve telaş içinde olduğu belirtilirken inşaatta çalışan işçiler, “Bunu Tayyip Erdoğan’a açıklayamayacakları için suçu işçinin haklı eylemine yıkacaklar” dedi.
Sık sık ölümlü iş kazalarıyla anılan 3. havalimanı inşaatı, işçilerin servis yetersizliği eylemiyle günlerdir gündemde. Yaklaşık üç yıldır devam eden inşaatta işçiler, çalışma koşulları, yemek ve konaklama sorunlarıyla ilgili daha önce de eylem yapmıştı. Son olarak 14 Eylül’de servis kuyruklarında 2-3 saat süren bekleyişler nedeniyle patlak veren eylem sonrası 401 işçi gece saatlerinde jandarmanın baskınıyla gözaltına alındı. 257’sinin serbest bırakıldığı gözaltına alınan işçiler arasında işe yeni başlayacak olanların yanında kimliklerinin olmadığı belirtildi.
İşçilerin eyleminin amacının 29 Ekim’de yapılacak açılışı baltalamak olduğu iddiaları ortaya atıldı; bazı kesimler işçilere, ‘İnşaat bitince mi aklınıza geldi’ tepkisi gösterdi. Ancak 2015’te inşaatı başlayan havalimanı, dört fazda tamamlanacak ve bitiş tarihi olarak 2028 öngörülüyor. 29 Ekim’de açılışı yapılacak olan birinci faz ise üç pistten oluşan terminali kapsıyor. İGA yönetiminin birinci fazı 29 Ekim’e yetiştirme telaşı, işçilerin çalışma sürelerine de yansıyor.
‘SORUMLULUĞU İŞÇİYE YIKACAKLAR’
Aydınlık’a konuşan işçiler, çalışma sürelerinin 16 saate kadar ulaştığını belirtirken, yeni işçi alımlarıyla birlikte inşaat kampının hayli kalabalıklaştığını ve yatakhanelerde yerde yatan işçilerin olduğunu iddia etti. İşçiler buna rağmen inşaatın 29 Ekim’e yetişmeyeceğini öne sürdü. İGA yönetiminin ve 200’ün üzerindeki alt yüklenici firmanın da bunu bildiğini ve telaşa kapıldıklarını söyleyen işçiler, “29 Ekim’e yetişmesi imkansız. Bütün patronlar da bunu biliyor. İGA yönetimi yetişemeyeceğini Tayyip Erdoğan’a açıklamayacağı için telaşta. Yani ellerinde bir bomba var; o onun kucağına atıyor, o onun; kimde patlarsa… Şimdi sorumluluğu işçiye yıkma peşindeler” ifadelerini kullandı.

BEŞ KİŞİLİK PROVOKASYON EKİBİ

Eylemlerin ilk olmadığının altını çizen işçiler, “Birkaç ay önce de yemeklerden dolayı eylem oldu. Bu yüzden işten atılanlar oldu. İşçi alımları arttı, servis sayısı azaldı. Önceden yarım saatte yemekhaneye gidebilirken şimdi bu süre bir saati buluyor. Ana firmanın yetkilileri, şikayetlerimizi söylediğimizde ise azarlıyorlar. Gerginlik olmaya başladı bir yerde patlayacaktı. Eylem kararı alındı” dedi. İşçilerin haklı talepleri için yaptıkları eylemleri provoke edenlerin de olduğunu anlatan işçiler, şu iddialarda bulundu: “Eli yüzü sarılı beş kişi, eylemi provoke etti. Kim olduklarını bilmiyoruz. ‘Hüdapar’ın askerleriyiz’ diye slogan attılar. Taş attılar. Buna katılmayan işçilere de niye katılmıyorsunuz diye taş attılar.” (aydinlik)

Exit mobile version