BİR PİLOTUN TALPA İSYANI…

Sevgili okuyucularımız, “çalışanın sesi olmak” iddiası ile yola çıkan airlinehaber kısa sürede bu hedefe ulaştı. Kimseden korkmayan, gerçeği sadece gerçeği yazan sitemize siz değerli okuyucularımızdan da çok sayıda mesaj geliyor. Bunların bir bölümünü aynen yayınlıyoruz, bir bölümünden de haber yapmak için yararlanıyoruz. İşte aşağıda okuyacağınız mesaj da bunlardan biri…Yazının bütünlüğünü bozmamak için noktasına-virgülüne dokunmadan aynen yayınlıyoruz.
 Sefa bey, öncelikle sivil havacılık alanında özgür bir platform yarattığınız için size teşekkür etmek isterim. Yazılamayanları yazıyorsunuz. Her düşünceye sitenizi açıyorsunuz. İyi ki varsınız. Ben uzun yıllardır THY’de görev yapan bir pilotum. Şirketin durumunu söylemeye gerek yoktur sanırım. Siz bizden daha iyi biliyorsunuz. Her THY personelinde bir işten atılma korkusu var. Sendikamız kağıt üstünde var. Bizim hakkımızı kim koruyacak böyle bir dönemde? Şimdi haklı olarak dernekler diyeceksiniz. Tassa, Uted ve diğerleri konusunda bir yorum yapamam. Ama biz pilotların derneği olan TALPA hakkında konuşabilirim. Ben bugüne kadar TALPA’ya üye olmadım. Çünkü gözlemlediğim kadarı ile TALPA’nın biz pilotlar için birşey yaptığını görmedim. Sim’de, kontrolde haksızlığa uğrayan, sorguya çekilen, kurula çıkartılan, savunma istenen, işten atılan pilotlara yardım ettiklerini duymadım. Onlara sorun getirmiyorsanız, siz onlar için iyi birer üyesiniz. Aidatlarınızı zamanında öderseniz sizi daha çok severler. Şimdi diyeceksiniz ki, TALPA birşey yapmıyor mu? Yapıyor, otoparkçılık yapıyor.
Bundan birkaç gün önce TALPA’dan bir mesaj aldım. (3-5 ay önce de böyle bir konu gündeme gelmişti. Ciddiye almamıştım.) Bu mesajı alınca konuştuğum bazı arkadaşlarıma da aynı mesajın gönderilmiş olduğunu öğrendim. Mesajda, yıllardan beri kullandığım otopark hakkımın elimden alınacağı yazıyor. Otoparkı kullanmaya devam etmemin tek koşulunu da mesaja eklemişler. Eğer TALPA’ya üye olursam otoparkım elimden alınmayacakmış. Açıkça tehdit ediyorlar. Kuzenim avukattır. Ayrıca birçok hukukçu dostum var. Gelen mesajı onlara gönderdim. Gelen yanıtlar gerçekten beni şaşırttı. Resmen yasaya aykırı iş yapıyorlarmış. Yasaya göre -kimse, bir derneğe üye olmaya veya üye kalmaya zorlanamaz – dediler. Çünkü yapılan açıkça ÜYELİĞE ZORLAMAKTIR. Bunu silah zoru ile yapmıyorlar ama elindeki bir hakkı almakla tehdit ederek yapmaya çalışıyorlar. Hukukçu arkadaşlarımın bana önerisi şu oldu: Derneğe üye olma, bırak senin elinden otopark hakkını alsınlar. Hakkın elinden alınınca hergün sıradan yurttaş gibi ücret ödeyerek otoparkı kullan ve fişlerini sakla. Dava açarız hem bu hakkını hem de ödediğin paraları faizi ile masrafları ile birlikte geri alırız. Ben şimdi öyle yapacağım. Üye olmayacağım ve otoparkın elimden alınmasını bekleyeceğim. Hukuku çiğneyen bu yönetime hukuk önünde hesap soracağım.
Birkaç gündür bu konuyu düşünüyorum. TALPA’dan bu kadar yönetim geçti. Hiçbir tanesi bu yönetimin başvurduğu ilkel, çağdışı ve çıkarcı yönteme başvurmadı. Geçtiğimiz günlerde TALPA’ya üye olmak zorunda kalan bir arkadaşımıza, son birkaç ayda 500’e yakın pilotun üye olduğunu övünerek söylemişler. Arkadaşım da haklı olarak sormuş: –Bizim gibi otoparkı kullanan yüzlerce kabin memuru var. Onlara dokunmuyorsunuz ama kendi mesleğinizden olan insanları zorla üye yapıyorsunuz. Bu adil midir?- Verdikleri cevap gerçekten beni acı acı güldürdü: –Onları üye yapamıyoruz, o nedenle onlardan otoparkı geri alamıyoruz. Ama sizin üye olma olanağınız var. Bu nedenle sizi üye yapmaya çalışıyoruz.-
Oturup bir hesap yaptım. 500 üyeden 50 TL aidat aldıklarında ayda 25.000 TL, yılda 300.000 TL gelir elde edecekler. Demek oluyor ki, bu arkadaşların bütün derdi para. İnternette geçmiş dönemle  ilgili bir araştırma yaptım. 2016 yılının başında TALPA’nın 2200’e yakın üyesi varmış. Buradan şu sonuca varıyorum. Pilotlar otoparkla tehdit edilmeden de bu derneğe üye olabiliyorlarmış. Üye kazanmak için insanları otoparkla tehdit etmeye gerek yokmuş. Bu rakama, zorla üye yapılan 500 arkadaşımızı da ekleyince 2700 rakamı çıkıyor. Yıllık aidat geliri 1.620.000 T. Lirasına ulaşıyor. Dernek işlerine meraklı bir arkadaşıma bu hesabı söyleyince güldü: –Aidat leblebi parası. Asıl parayı otoparkçılıktan kazanıyorlar.- Gerçekten şaşırdım. Otopark geliri ne kadardır bilmiyorum. Ama aidat geliri bile çok yüksek. Şimdi bu yönetime soruyorum: Bu kadar parayı ne yapıyorsunuz? Pilotların sorunlarını çözmek için yaptığınız tek bir başarılı çalışma var mı?
Mailimin sonuna gelirken son bir bilgiyi de paylaşmak isterim. Bugüne değin ayda 90 TL ödediğimiz Atatürk Havalimanı Otoparkına zam yaparak 105 T.Lirasına yükseltmişler. % 17 oranına denk düşüyor. Enflasyon % 8.5 olarak açıklandı. Bizler (eğer alabilirsek) % 4 zam alacağız. Ama TALPA % 17 zam yapıyor. TALPA sitesine girdiğimde yönetimin üç şehirde toplantılar yaptığını da fark ettim. Fotoğraflara bakınca TALPA’nın ne kadar itibarsız olduğunu bir kere daha gördüm. Bütün fotoğraflardaki insanları saydım. Toplasanız 30 kişi var. Bunların yarısı da TALPA yöneticisi. Birkaç fotoğraf beni çok güldürdü. Toplantıya 1 kişi gelmiş, 3-4 TALPA yöneticisi bu kişiyle poz vermiş. 5 yıldızlı otellerde üçer beşer gün kamp kurmuşlar. Kimse gelmemiş. Daha önce de söylediğim gibi ben üye değilim asla üye de olmayacağım. Çünkü derneklere üyelik, insanların özgür iradeleriyle ve gönüllü biçimde yapacakları bir eylemdir. Ama dernek üyesi arkadaşlarıma, dostlarıma önerim verdikleri aidatın peşine düşsünler. Otoparkla tehdit edilerek üye olmak zorunda kalan arkadaşlarıma önerim ise hemen üyelikten ayrılsınlar.
Biz havacılık çalışanlarının sesi olan sitenizde bu mektubumu yayınlayacağınıza inanıyor, başarılar diliyorum. İyi ki varsınız.

Exit mobile version