BİLGİSAYAR KORSANINDAN KORKUNÇ İDDİA

Teröristlerin bir yolcu uçağı sistemlerini hackleyerek eylem yapması mümkün, hem de özel yatak odasından. İddiaya göre; aklını kullanan bir terörist için, bu iş an meselesi.
*ADS-B sistemine nasıl kolayca erişebileceklerini The Sun’a anlatan korsan, yanlış bilgi ekleyebileceklerini veya yanlış yola gönderebileceklerini söyledi.
*ADS-B; uçakların gökyüzünde birbirlerini takip etmelerine izin veren sistem, uçuş izlemede sıkça kullanılıyor ve güncellemeleri.kapsıyor. Bu iddialara karşı elektronik uzmanı Professör David Stupples, bunun çok zor neredeyse imkansız olduğunu  söyledi. Bir uçağın kontrollerinin yere bağlı olduğunu ve bağlantının çok güvenli ve şifreli olduğunu, havayollarının bu konuda çok hassas olduğunu ifade etti.
*ADS-B hava aracı takip ve izleme sistemi, hava araçlarının pozisyonunu uydu seyrüsefer sistemi ve hava araçlarından belirli aralıklar ile yayınlanan sinyaller vasıtası ile belirlemekte ve hava araçlarının sürekli ve kesintisiz olarak, uçuşun her safhasında izlenebilmesini sağlamaktadır. Hava trafik yer kontrol istasyonları hava araçlarından yayınlanan sinyalleri direkt olarak almakta ve tali bir radara olan ihtiyacı ortadan kaldırmaktadır. ADS-B takip ve izleme sistemi, bağlantısız bir yayın teknolojisi olduğundan, diğer hava araçları da sinyalleri almakta ve birbirlerinin konumlarını belirleyerek kendi kendilerine yatay/dikey mesafe ayırımlarını yapabilmektedirler. ADS-B otomatik bir sistemdir ve pilot veya harici bir müdahaleyi gerektirmemektedir. Sistem sadece hava aracı seyrüsefer sisteminden aldığı verilere bağımlıdır, hava aracının devamlı olarak izlenebilmesini sağlar ve devamlı olarak sinyal yayını yapılır.
Daha fazla bilgi için bkz: http://sunsavunma.net/havacilik/uydu-esasli-ads-b-sistemi/

Exit mobile version