Türk Hava Yolları yönetimi (THY), ‘low cost’ markası olan AnadoluJet’i, Pegasus gibi rakipleri ile daha etkin rekabet edebilecek, bağımsız bir şirket haline getirme fikrini değerlendiriyor.
Martin Rivers, bugün Forbes’te yazdığı makalede, THY Genel Müdürü Bilal Ekşi’nin kendisine verdiği demeçte şu ifadeleri kullandığını aktardı: “AnadoluJet bugün bir Türk Hava Yolları markasıdır. Özel bir gruptur ancak bağımsız bir şirket değildir. AnadoluJet’i bir şirket olarak ayırmak istiyoruz. Henüz verilmiş bir karar yok, konu tartışma aşamasında, ancak yönetim kurulu değerlendirme yapmamızı istiyor.”
Ekşi’nin, kararın bu yıl sonuna kadar bilineceğini ve AnadoluJet’in bu doğrultuda filo geliştirmek üzere plan yapılacağını söylediğini de yazan Rivers, Ekşi’nin konuşmalarından alıntılamayı sürdürdü.
Ekşi, “AnadoluJet, eğer ayrı bir şirkete dönüşürse, merkez olarak Ankara’yı kullanabilir ve o zaman Ankara’dan uluslararası hizmetleri rahatlıkla yapabilir… Bu yıl [THY] Ankara’dan dört Avrupa destinasyonunu [talebin] nasıl gittiğine bakmak için koyduk. Ankara’da bizim için bir fırsat var, ancak Sabiha Gökçen gibi büyük bir üs yapma düşünmüyoruz” dedi. “Ankara Anadolu’nun ortasındadır. Anadolu şehirlerini birbirine bağlamak için çok uygun” dedi.
AnadoluJet bağımsız bir şirkete ayrılmalı ise, Ekşi, ikinci el uçaklarını ana şirket olan THY’den satın alarak ve yenileyerek genişlemeyi sürdürebileceğini açıkladı. Kabin, büyük olasılıkla yurtiçinde üretilen, Türk iş kolları sektörünün (TSI) ekonomi koltuğu ile yapılandırılacaktır.
THY şu anda AnadoluJet ve SunExpress’in filolarına dahil olmayan 293 uçak kullanıyor. Başlıca merkezi, İstanbul Atatürk Uluslararası Havalimanı, Türkiye’nin en büyük havaalanı ve kıtalararası trafik için önemli bir geçiş noktası.
İlk önce gelin bir gün boyunca kabin ve kokpitle orada uçun. Rezaleti görün. Sonra karar verirsiniz.
Çok zekice. Senden başkası düşünemezdi zaten.