Belçika’dan Ukrayna’ya 1 Milyar Dolar Askeri Yardım ve 30 F-16 

Belçika'dan Ukrayna'ya 1 Milyar Dolar Askeri Yardım ve 30 F-16 

Belçika Başbakanı Alexander De Croo ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy’nin 28 Mayıs’ta Brüksel’de imzaladığı 10 yıllık ikili güvenlik anlaşması, Belçika’nın Ukrayna’ya 1 milyar dolar askeri yardım ve 30 adet F-16 savaş uçağı sağlamayı taahhüt etti.

Ukrayna’nın, Rusya’nın Kharkiv’deki sivil hedeflere yönelik saldırılarını savuşturmak için çabaladığı bu dönemde imzalanan anlaşma, Zelenskiy’nin “kasırga turu” çerçevesinde ikinci bir anlaşma olarak gerçekleşti.

Belçika, Ukrayna’ya teslim edilecek olan F-16 savaş uçaklarının toplam sayısının 30 olduğunu belirtirken, bu uçaklardan ilkinin bu yıl içinde teslim edilmesi planlanıyor.

Anlaşma çerçevesinde Belçika, Brüksel’in ilk savaş uçaklarını yıl sonuna kadar teslim etmeyi taahhüt ederken, uçakların sadece Ukrayna topraklarında kullanılacağını vurguladı. Belçika Başbakanı De Croo, Ukrayna’nın yeni pilotlarını eğitmek için Belçika F-16’larını kullanmaya başladıklarını ve teknik destek sağlamak için ekiplerinin de Ukraynalı teknisyenlere yardım ettiğini açıkladı.

Ukrayna’nın Batılı müttefiklerle yürüttüğü müzakerelerin olumlu sonuçlanacağına dair inancıyla, Rusya içindeki askeri hedefleri vurma izni konusunda iyimser olduğunu dile getiren Zelenskiy, bu adımın Rusya’nın saldırgan politikalarına karşı bir yanıt olduğunu belirtti.

NATO ve AB yetkilileri, Batılı silahların Rusya içinde kullanılmasının ittifakı savaşa dahil etmeyeceğini vurgularken, Fransa Cumhurbaşkanı Macron da Kiev’in Rusya’ya karşı savunma önlemleri almasına izin verilmesi gerektiğini savundu.

Ancak, ABD’nin tavrı ise Ukrayna’nın Rusya içinde kullanmak için ABD tarafından sağlanan silahları kullanmasına yönelik kısıtlamaların devam edeceği yönünde oldu. Rusya’nın ise Batı’nın silahlarının kullanılmasının tehlikeli bir provokasyon olduğunu ve NATO’nun bu tür bir eylemle Rusya ile doğrudan bir çatışmaya girebileceğini belirttiği kaydedildi.

Exit mobile version