Bayraktar TB3’ün 23. Test Uçuşu ve Özel Detaylar

Bayraktar TB3'ün 23. Test Uçuşu ve Özel Detaylar

Baykar’ın Bayraktar TB3 SİHA’sının 23. test uçuşu sırasında dikkat çeken ikinci prototip ve gövde içine entegre edilen CATS detayları, projenin geleceği açısından önemli ipuçları sunuyor.

ASELSAN tarafından geliştirilen CATS Elektro-Optik Sistemi ile donatılan Bayraktar TB3, 23. test uçuşunda orta ve yüksek irtifalara çıkarak havalandı. Bu uçuş sırasında, ilk kez ikinci Bayraktar TB3 prototipi de kardeşini görüntüledi. İleriye dönük test faaliyetlerinde ise bu iki prototipin kullanılması planlanıyor. Bu durum, test sürecinin hızlanması ve TCG ANADOLU gemisine yapılacak ilk iniş/kalkış için bir adım daha atılması anlamına geliyor.

Ayrıca, 23. test uçuşunda dikkat çeken bir diğer detay, CATS Elektro-Optik Sistemi’nin hava aracının gövdesine entegre edilmiş olmasıydı. Kalkış sırasında gövde içine yerleştirilen CATS, iniş takımları kapanıp kalkış yapıldıktan sonra kullanıma hazır hale getirildi. Bu özellik, özellikle kötü hava koşullarında Bayraktar TB3’ün daha stabil iniş/kalkış yapmasını sağlayarak deniz platformlarından operasyonel verimliliğini artırıyor.

TCG ANADOLU gemisinde gerçekleştirilecek ilk test uçuşunun 2024’te başlaması planlanan Bayraktar TB3, katlanabilir kanat yapısı sayesinde kısa pistli gemilerden kalkış ve iniş yapabilen ilk silahlı insansız hava aracı olacak. Bu özellikleriyle, keşif-gözetleme, istihbarat toplama ve taarruz görevlerini başarılı bir şekilde yerine getirecek olan milli SİHA, Türkiye’nin savunma kabiliyetlerini önemli ölçüde artıracak.

Kaynak: SavunmaSanayiST.com

Exit mobile version