Bayraktar TB3, TCG Anadolu Gemisi İçin Hazır: İlk Test Başarıyla Tamamlandı

Bayraktar TB3, TCG Anadolu Gemisi İçin Hazır: İlk Test Başarıyla Tamamlandı
Baykar tarafından geliştirilen Bayraktar TB3 Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA), TCG Anadolu Gemisi’ndeki pist şartlarına benzer koşullarda ilk rampa kalkış testini başarıyla gerçekleştirdi. Bayraktar TB3 SİHA’ları hizmete girdiğinde, Türk Donanması’nın en büyük gemisi olan TCG Anadolu’nun pistinden kalkış yapabilecek.

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, testin başarıyla tamamlandığını sosyal medya hesabından, “Adım adım TCG Anadolu’ya… Oradan da eşsiz maviliklere” mesajıyla duyurdu.

Milli ve Özgün Geliştirme

Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Bayraktar TB3 SİHA’nın test süreci başarıyla devam ediyor. İlk uçuşunu Cumhuriyetimizin 100. yılına armağan olarak 27 Ekim 2023’te gerçekleştiren Bayraktar TB3, ilk kez denediği rampa kalkış testini de başarıyla tamamladı.

TCG Anadolu’daki Rampanın Benzerinden Havalandı

Bayraktar TB3 SİHA, Edirne’nin Keşan ilçesinde bulunan Baykar Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nde gerçekleştirilen testte ilk kez rampadan havalandı. Keşan’da, Bayraktar TB3’ün konuşlandırılacağı TCG Anadolu’nun güvertesindeki şartlara uygun olarak inşa edilen ve 12 derece eğime sahip bir rampa bulunuyor. İlk rampa kalkış testinde dört kez rampadan kalkış deneyen Bayraktar TB3 SİHA, tüm kalkışları başarıyla gerçekleştirdi.

Keşan’a Bayraktar AKINCI ile Kol Uçuşu

Bayraktar TB3, Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde bulunan AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nde alçak, orta ve yüksek irtifada performans ve sistem tanımlama testlerini başarıyla tamamladı. 22 Mayıs 2024’te Bayraktar AKINCI TİHA’nın kolunda Çorlu’dan havalanarak Keşan’a yol aldı ve Baykar Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’ne intikal etti. Bayraktar TB3 SİHA, bundan sonraki test faaliyetlerine Keşan’da özel olarak hazırlanmış rampalı pistte devam edecek.

Toplam Uçuş 395 Saate Ulaştı

Bayraktar TB3 SİHA, bugüne kadar gerçekleştirilen test uçuşlarında toplam 395 saat 43 dakika havada kaldı. 20 Aralık 2023’te gerçekleştirilen uzun uçuş testinde, yere inmeden 32 saat havada kalmış ve gökyüzünde 5.700 km yol katetmişti.

Milli SİHA, Milli Kamera

Bayraktar TB3 SİHA, 26 Mart 2024 tarihinde Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 ile uçtu. Bu test kapsamında, dünyadaki muadillerine göre en yüksek performansa sahip olan ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi entegrasyonu başarıyla gerçekleştirildi.

TCG Anadolu’dan İlk Uçuş 2024’te

Bayraktar TB3 SİHA, katlanabilen kanat yapısıyla TCG Anadolu gibi kısa pistli gemilerden kalkış ve iniş kabiliyetine sahip dünyadaki ilk silahlı insansız hava aracı olacak. Selçuk Bayraktar, Bayraktar TB3 için 2024 yılı içinde TCG Anadolu gemisinde testlere başlanmasının planlandığını açıkladı. Bayraktar TB3’ün sahip olacağı kabiliyetler, bu sınıftaki insansız hava araçları açısından da önemli bir yenilik olacak. Görüş hattı ötesi haberleşme kabiliyeti sayesinde çok uzun mesafelerden kumanda edilebilecek. Bu özellikleriyle, keşif-gözetleme, istihbarat ve taşıdığı akıllı mühimmatlarla taarruz görevlerini denizaşırı hedeflere karşı icra ederek Türkiye’nin caydırıcı gücünü artıracak.

İhracat Şampiyonu

Baykar, 2003 yılındaki İHA Ar-Ge sürecinin başlangıcından itibaren tüm gelirlerinin yüzde 83’ünü ihracattan elde etti. 2021 ve 2022 yıllarında Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre savunma ve havacılık sektörünün ihracat lideri olan Baykar, 2023 yılında da sektörün ihracat şampiyonu oldu ve 1.8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Son yıllarda gelirlerinin yüzde 90’ından fazlasını ihracattan elde eden Baykar, 2023’te savunma ve havacılık sektöründeki ihracatın üçte birini tek başına gerçekleştirdi. Bayraktar TB2 SİHA için 33 ülkeyle, Bayraktar AKINCI TİHA için ise dokuz ülkeyle ihracat anlaşması imzalandı.

Adım Adım TCG Anadolu’ya

Selçuk Bayraktar, test sonucunu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım ile duyurdu. Bayraktar, “Adım adım TCG-ANADOLU’ya, oradan da eşsiz maviliklere…” diyerek rampa kalkış testinin başarısını paylaştı.

Exit mobile version