Türk savunma şirketi Baykar’ın CEO’su yaptığı açıklamada Ukrayna’daki üretim tesisinin inşasını iki yıl içinde tamamlamayı planladıklarını söyledi.
Şirketin insansız hava araçları Bayraktar TB2’lerin Rus kuvvetlerini engellemedeki başarısıyla ünlü hale gelmesinin ardından, Ukraynalılar şarkılar besteledi ve bazı müttefikler daha fazlasını satın almak için kitlesel fonlama kampanyaları başlattı.
Baykar, Türkiye ile Ukrayna arasında Rusya’nın 24 Şubat işgalinden hemen önce imzalanan anlaşma kapsamında ikinci üretim tesisini Ukrayna’da kurmayı kabul etmişti.
CEO Haluk Bayraktar, Reuters’a verdiği demeçte, Rusya’nın işgalinin yarattığı bazı engellere rağmen planın mesafe kat ettiğini söyledi.
Yetkili, İstanbul’daki SAHA savunma fuarında yaptığı açıklamada, “Plan ilerliyor. Şu anda mimari tasarımımız var. Detaylı tasarım aşaması bitti. Aslında inşaatla ilerleyeceğiz… iki yıl içinde bitirmek istiyoruz.” ifadesini kullandı.
Ukrayna, Baykar’ın tedarik zincirinde, özellikle de şu anda geliştirilmekte olan yeni ağır kaldırma uçağı Akıncı ve insansız savaş uçağı Kızılelma ile önemli bir yer tutuyor.
Her ikisi de Motor Sich’in (MSICH.UAX) ve Ivchenko-Progress’in Ukrayna motorlarını kullanıyor.
Çatışmaların sonucunu etkiledi
Bayraktar TB2 Suriye’den Libya’ya, Azerbaycan’dan Ukrayna’ya birçok çatışmanın gidişatını etkiledi. Baykar’ı küresel ilgi odağı haline getiren ve onu büyük bir üretici ve ihracatçı kılan TB2’ler savaşta kendini kanıtlamış bir İHA.
NATO üyesi Polonya dahil 24 ülkeye satılırken, şirket TB2’nin büyük kardeşi Akıncı’nın ihracatı için de beş ülke ile anlaşma imzaladı.
TB2, 150 kg’a kadar füze veya teçhizatla havalanabilirken, geçen yıl Türk Silahlı Kuvvetlerine ilk kez teslim edilen Akıncı, çok daha yükseğe çıkabiliyor ve 10 katı ağırlıkla kalkabiliyor.
Bayraktar, genişleyen sipariş defterinin bu yıl yaklaşık 1 milyar dolarlık ihracat geliri elde etmesinin beklendiğini, bu rakamın geçen yıla kıyasla yüzde 50 büyüme demek olduğunu açıkladı. 2023’te de benzer şekilde yüzde 50’lik bir büyüme daha bekleniyor.
Baykar, Türkiye’deki tek askeri drone geliştiricisi olmasa da, TB2 çatışmalarda o kadar önemli bir rol oynadı ki, artık Türkiye’nin küresel savunma ihracatı hamlesine öncülük ediyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, şirket geçen yıl Türkiye’nin 3,2 milyar dolarlık savunma ihracatının beşte birini oluşturdu.
Hedef ayda 30 adet drone üretimi
Bayraktar, şirketin gelirlerini üretim hatlarının genişletilmesi için yatıracağını söyledi. TB2 ile üretim kapasitemizi ayda 20 adet yapıyoruz. 2023 için hedefimiz ayda minimum 30 adet yapmak” dedi.
Kızılelma sırada
Hızlı insansız savaş uçağı Kızılelma’nın araştırma ve geliştirme çalışmaları da hız kazanacak.
Kızılelma’nın önümüzdeki birkaç ay içinde ilk uçuşunu yapması bekleniyor. Kısa pistli uçak gemilerinden kalkış ve iniş de yapabilecek.
Bayraktar, TB2’nin de kısa pist özellikli bir versiyonu olan TB3’ün test aşamasının 2023 yılı sonuna kadar tamamlanacağını öngörüyor.
Uzay teknolojileri
Şirket ayrıca insansız araç sistemini tamamlamak için uzay teknolojilerine odaklanıyor. Bayraktar, “Artık uzay teknolojilerine yatırım yapıyoruz… İyi kurulmuş segmentler değil, yeni inovatif çözümler getirebileceğiniz yeni alanlar.”
Baykar, genişleyen tedarik zincirinde bazı şirketlere de yatırım yapıyor. Bayraktar, “İletişim, optik, ağ mimarisi alanlarında sistemlerimize katma değerli öğeler getiren şirketlere yatırım yapıyoruz.” dedi.