BAKAN YAZICI'DAN SAVCIYA 'JET' RİCA

Geçen günlerde sürpriz bir şekilde satılan Borajet’in FETÖ’nün kara parasını taşıdığı iddia edildi. Dönemin Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın da şirketi koruduğu öne sürüldü
15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Borajet firmasıyla ilgili iddialar gündeme geldi. Tartışmalar sürerken sürpriz bir şekilde firma el değiştirdi. Borajet Amerikan ortaklı bir şirkete satıldı. Borajetin yeni sahibi SBK Holding oldu. Satış işlemlerinin hemen öncesinde, daha önce THY’de muhasebe biriminde çalışan ancak FETÖ’cü olduğu gerekçesiyle THY’den atılan bir kişinin Borajet’te göreve başladığı öne sürüldü.
10.01.2017 tarihinde yapılan suç duyurusunda Borajet’le ilgili ayrıntılı bilgiler yer aldı. Suç duyurusunda, AKP milletvekili olan Ziya Altunyaldız, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sezai Uçarmak, Teftiş ve Rehberlik Başkanı Zafer Yıldırım, Başmüfettişler İrfan Kapalı, Şahap Yılmaz ve Gökhan Terzi hakkında işlem yapılması isteniyor. Yargıtay Cumhuriyet başsavcılığına verilen dilekçedeki iddialar özetle şöyle:
İLK SORUŞTURMA
Murat Demir imzasıyla Gümrük Müfettişlerine gönderilen ihbar mektubunda  Borajet’in uçak ithalatında yolsuzluklar yapıldığı bildiriliyor. Bu ihbar üzerine Gümrük Müsteşarı Murat Şallı 21.02.2012 tarihinde tüm uçak ithalatı hakkında soruşturma açılmasını istiyor. Talep iki ay bekletildikten sonra 24.04.2012 tarihinde bakan adına dönemin Müsteşarı Ziya Altunyaldız  imzasıyla soruşturmaya izin veriliyor. Ancak soruşturma kapsamı daraltılarak Borajet soruşturma kapsamı dışına çıkarılıyor. Soruşturma da 15 Temmuz sonrasında FETÖ kapsamında açığa alınacak ve meslekten atılacak olan müfettişlere veriliyor.
3 UÇAĞA BİR UÇAK BEDAVA
Borajet’in 5 uçak alımı ile ilgili olarak yapılan incelemede faturaların doğruluğu yurtdışından sorgulanmamış. İlk uçağa 200 bin dolar indirim yapılırken, aynı tarihlerde alınan ve aynı nitelikteki 3 uçağa, toplamda 9,2 milyon dolar indirim yapılmış olması, yani 3 uçak alana bir uçağın bedavaya gelmesi sorgulanmıyor. Faturalardaki bu olağanüstü indirimlerin nedeni, gerçek olup olmadığı, gerçekte yurtdışına ne kadar para transferi yapıldığı incelenmiyor.
YAZICI-BORAJET İLİŞKİSİ
Dönemin Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı Borajet Genel Müdürü Kadir Peker’le Ankara’da görüşüyor. Görüşmede Kadir Peker’e Başmüfettiş Murat Şanlı hakkında şikayet dilekçesi yazdırıyor. Sonra da savcıya bir not yazarak müfettiş hakkında gereğinin yapılması ricasında bulunuyor. Bakanın bu yönlendirmesi sonrasında dilekçenin içeriği araştırılmaksızın müfettiş hakkında hemen teknik ve fiziki takip başlatılıyor. Adli soruşturma  FETÖ operasyonlarında meslekten ihraç edilen Savcı Nevin Özkan’a veriliyor. Emniyetten de 17-25 Aralık operasyonunu yürüten ve FETÖ operasyonunda  tutuklanan Yakup Saygılı  görevlendiriliyor.
İLİŞKİ MAHKEME TUTANAĞINDA
Borajet Genel Müdürü Kadir Peker , Bakırköy 9. Ağır Ceza Mahkemesinde 10.02. 2015 tarihinde görülen davada Murat Şanlı hakkında şikayet dilekçesini bizzat Bakan Yazıcı’nın yazdırdığını açıkça dile getirdi. Peker’in ifadesi mahkeme tutanağında şöyle yer alıyor:
“… Bu sıkıntılar artınca o zamanki bakan olan Hayati Yazıcı ile görüştüm. Olaylardan bahsettim. Bunun üzerine o da gümrükte başlarında iki belanın olduğunu ve bunlarla uğraştıklarını söyleyerek bana masasında dosyada bulunan şikayet dilekçesini yazdırdı. Daha sonra Bakırköy Cumhuriyet Savcılığına bir pusula ile birlikte başsavcılığa gönderdi. Oradan da işi yürütecek savcı ile görüştüm. O da beni emniyete yönlendirdi…”
SONUÇ ALINAMAYINCA İDARİ SORUŞTURMA
14 ay süreyle yapılan teknik takip ve fiziki takipte suç unsuru bulunamayınca ve Yakup Saygılı ve ekibinin 17/25 Aralık Operesyonları sonrasında görevden alınması ve tutuklanması sonrasında, başmüfettiş hakkındaki adli soruşturmada yeni emniyet görevlilerinin atanması üzerine başmüfettiş Murat Şanlı hakkında takipsizlik kararı verileceği ve adli soruşturmadan bir sonuç alınamayacağı anlaşılınca, Bakan Yazıcı bu defada FETÖ’cü bürokratları devreye sokarak 14 ay sonra idari soruşturma başlatıyor.
FETÖ’cü savcı ve emniyetçilerin yaptırdığı teknik ve fiziki takiple, başmüfettiş Murat Şanlı ve Ali Ortapolat’ın PKK’nın hayali ihracatlarının kapatılması ve Esendere sınır kapısındaki Türk bayrağının indirilmesi ile ilgili suç duyurularına önlem alınıyor. Bu suç duyuruları FETÖ’cü oldukları gerekçesiyle ihraç edilen Başbakanlık müfettişlerine kaptırılıyor.
GÜMRÜKSÜZ İŞLEM
Bakanlık Onayı ile incelemeye alınan diğer bir konu da Borajet A.Ş. adına düzenlenen 157 adet transit beyannamesi. Transit olarak getirilen mallar yurt içinde kullanılınca ithalat (serbest dolaşıma giriş rejimi) işlemine tabi tutulması gerekirken gümrük işlemine tabi tutulmaksızın kullanılmış. Kaçakçılık Kanununa göre ceza verilmesi gerekirken idari para cezası verilerek firma korunmuş, firma zamanaşımına uğramış ve muaf olduğu gerekçesiyle kaçakçılık olmadığı iddia edilen vergi ve cezaları itiraz etmeden uzlaşma talebinde bulunarak ödeyip olay kapatılmış.
Bu arada savcılığa verilen dileçede Borajet’in FETÖ’yle ilişkisi olduğu yönünde basında çıkan iddialara da örnekleriyle yer verildi.
Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin memuru, SHGM, DHMİ D 1
 
Bakan Yazıcı’nın Bakırköy Başsavcısı Hadi Salihoğlu’na gönderdiği pusula

 
Borajet Genel Müdürü Kadir Peker’in Bakırköy 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde verdiği ifadeyi gösteren duruşma tutanağı
 
(aydınlık)

Exit mobile version