Bakan Soylu’dan yeşil pasaport müjdesi

pasaport-soylu

 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu katıldığı bir canlı yayında yeşil pasaportlarda iyileştirme yapıldığını belirtti. Yeşil pasaportunun 5 yıllık süresi dolanların değişmemesini söyleyen Bakan Soylu, süresinin 10 yıla çıkartacak değişikliğin yarın yapılacağının müjdesini verdi.

Peki yeşil pasaport nedir? Yeşil pasaportu kimler alabilir? İşte detaylar…

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu NTV canlı yayınında gündeme dair çok önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Soylu, şubat ayından itibaren kendi pasaportumuzun üretimine başlandığını belirtirken, talep artışından dolayı 30 gün geriden gelindiğini açıkladı.

Soylu, “Yeşil pasaportta sıkıntı içerisindeyiz. 25’inde Cumhurbaşkanımızın da duyurduğu bugünkü pasaporttan daha güvenli pasaportu üretmeye başlıyoruz. Aralık ayında seri üretime geçmiş olacağız” ifadelerini kullandı.

YEŞİL PASAPORT MÜJDESİ

Bakan Soylu, yeşil pasaportlarda iyileştirme yaptıklarını, 5 yıldan 10 yıla çıkarıldığını aktarırken, “Elinde yeşil pasaportu 5 yıllık süresi dolanlar değiştirmesinler. Yarından itibaren onların da süresini 10 yıla çıkaracak değişikliği yapacağız” açıklamasında bulundu.

YEŞİL PASAPORT NEDİR?

Halk arasında yeşil pasaport olarak tanımlanan hususi pasaport, devlet adına çalışan memurlara ve belirli şartları taşıdıkları sürece bu memurların ailelerine, belirli bir süre için verilen pasaport türüne denir. Yeşil renkli olduğu için yeşil pasaport olarak da adlandırılır. Hususi pasaportun birçok ayrıcalığı ve avantajları bulunur. Yeşil pasaport sahipleri birçok ülkeye belirli günle sınırlı olmak şartıyla vizesiz seyahat edebilir.

KİMLER YEŞİL PASAPORT ALABİLİR?

Yeşil pasaport devlet adına çalışan memurlara ve belirli şartları taşıdıkları sürece bu memurların ailelerine, son yıllarda düzenlenen kanunla devlet memuru statüsünde olmayan kamu çalışanlarına ve belirli bir ihracat miktarını yakalamış iş adamları ve şirketlerinin yetkililerine de hususi yeşil pasaport verilmektedir. Yeşil pasaport alabilecek kişiler ise şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Birinci, ikinci ve üçüncü derecede bulunan devlet memurları ve sözleşmeli devlet memurları,
  • TBMM eski üyeleri ve bakanlar,
  • Görevleri boyunca büyükşehir belediye başkanları ve ilçe belediye başkanları,
  • Devlet sporcusu statüsünde olan sporcular,
  • Birinci dereceden emekli olmuş eski belediye başkanlarını,
  • Türk Telekom, Ziraat Bankası, Halk Bank gibi devlet bankalarında özelleştirmeden önce çalışmaya başlayanlara ve belirli şartları tamamlamış çalışanlar,
  • “İhracatçılara Hususi Damgalı Pasaport verilmesine İlişkin Esaslar” yasasıyla beraber belirli ihtacat hacmini geçmiş iş adamlarına ve ihracat miktarına bağlı olarak şirket yetkilileri,
  • Baroya kayıtlı en az 15 yıldır avukatlık yapan Avukatlar,
  • Tüm yeşil pasaport alma hakkı olanların eşleri ve 25 yaşını aşmamış, evli olmayan ve öğrenciliği devam eden çocukları hususi damgalı yeşil pasaport alma hakkına sahiptir.
Exit mobile version