Bakan Arslan: 3.Havalimanı'na İlk uçağı Şubat 2018 de indirebiliriz

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 3. Havalimanı’nın açılışının 29 Ekim 2018 olduğunu fakat bundan önce şubat ayında ilk uçağı indirebileceklerini açıkladı.

 3. Havalimanı ile komşu çalışmalar olması nedeniyle, olağanüstü çalışma var. 30 binin üzerinde çalışanımız var. 3 binin üzerinde makineler çalışıyor. Bugün itibarıyla yüzde 68’in üzerinde tamamlandı. İnşallah bunlar devam edecek. En iyisini yaptığımız için ödüller alıyoruz. 29 Ekim 2018 tarihinde birinci fazı olan kısmını açmak ve uçuşları oradan yapmak istiyoruz.
İstanbul 3. havalimanı inşaatında yüzde 68’lik gerçekleşme sağlandı. Şubat 2018’e kalmadan ilk uçağı indireceğiz. Resmi açılışı 29 Ekim 2018 olacak.
Atatürk Havalimanı ile 3. Havalimanı uçuşları ortak. Atatürk Havalimanı’nın sadece küçük uçaklara hizmet vermek adına uçuşları olabilecek. Geçmişte de açıkladım. Terminalleri İstanbul’un hizmetine fuarcılık olarak sunabiliriz diyoruz. Atatürk Havalimanı gibi geniş bir alanın İstanbul’a nefes aldıracak bir alan olacak.
Bakan Arslan, köprü çalışmaları ile ilgili olarak “FSM’deki çalışmaları 7 Kasım’da bitirmeyi öngörmüştük. Arkadaşlarımla birlikte bir an önce bitirilmesi konusunda gece-gündüz çalışıyoruz. Hedefimiz bu ayın sonunda bitirmek” müjdesini verdi.

HAVACILIK SEKTÖRÜNDEKİ YENİLİKLER

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, havacılık sektöründe beklenen yenilikleri anlattı:
Kararlarla ilgili Türkiye’deki sivil havacılık mevzuatı güvenlik anlamında onlarla örtüşmüyordu. Karşı muhataplarımız bize sıkıntı yaşatıyordu. Bu sıkıntıları yaşamamak adına düzenlemelerin ona uygun hale getirmek gerekiyordu. Yaptığımız bu. Yasal dayanağa kavuşturmuş oluyoruz. Yolcu bilgilerin toplanması ve ilgili ülke ile paylaşılması zorunluluğu yapılıyor. Uçakta silahlı polis bulundurması zorunluluğu var. Bizim mevzuatımız buna cevap vermediği için sıkıntı yaşıyorduk. Bunu mevzuata uygun hale getirmeye çalışıyoruz.

KANAL İSTANBUL PROJESİNDE SON DURUM

Ciddi bir çalışmadan sonra projeleri paylaşıyoruz. Kanal İstanbul ile ilgili 5 alternatif üzerine detaylı çalışmalar, sondajlar yapıldı. Temmuz’da işe başlandı bu kapsamda 162 sondaj yapıldı. Bu akpsamda 4 bin metre sondaj yapılmış oldu. İlave olarak bir o kadar daha sondaj yapacağız. 8 ila 10 bin metre sondaj çalışması yapmış olacağız. Bu çalışmalar sonrasında çevereye en az olumsuz etkisi olabilecek alternatifleri çalışarak güzergahların netleşmesini sağlayacağız. Çok büyük proje olması nedeniyle finansman modelini çalışıyoruz. Karma bir model uygulayabilir miyiz? diye düşünüyoruz.
Yapay adalar oluşturup, bu adaların çalışmalarını tamamlayacağız. Kısa sürede tamamlayıp ülke insanımıza kazandırmak istiyoruz.

Exit mobile version